In het kort.
Natrium lauryl sulfaat is een wasactieve en schuimvormende stof. Het zit onder andere in shampoo, zeep en tandpasta. Producten met natrium lauryl sulfaat zijn te gebruiken voor zowel baby’s, kinderen als volwassenen. Natrium lauryl sulfaat kan irriterend zijn voor je huid en mond, en kan prikken wanneer het in je ogen komt.
Waarom zit deze stof in producten?.
Natrium lauryl sulfaat (SLS) is een aniogene oppervlakteactieve stof (ook wel surfactant genoemd). Het zit in veel persoonlijke verzorgingsproducten, zoals shampoo, scheerschuim en tandpasta, als wasactieve en schuimvormende stof. Het schuim dat ontstaat, zorgt voor een goede verdeling van het product over bijvoorbeeld je haar, lichaam of tanden. Natrium lauryl sulfaat kan ook in schoonmaakmiddelen, wasmiddelen, bleek en gootsteenontstopper zitten.
Is deze stof veilig?.
Bij zijn producten met natrium lauryl sulfaat veilig. Natrium lauryl sulfaat kan, net als andere , irriterend zijn voor je huid. Ook kan het prikken wanneer het in je ogen komt.
Tip voor mensen met een gevoelige huid
Voelt je huid strak aan na het gebruik van shampoo of zeep? Grote kans dat je huid gevoelig is voor natrium lauryl sulfaat en/of wasactieve stoffen. Gebruik producten met deze stof dan niet te vaak, en in niet te grote hoeveelheden, en spoel het goed af.
Irritatie in de mond
Natrium lauryl sulfaat kan ook irriterend zijn voor je mond. In sommige gevallen kan natrium lauryl sulfaat bijdragen aan zweertjes en aften in je mond. Als je hier last van hebt, kun je beter een tandpasta zonder natrium lauryl sulfaat kiezen.
Meer informatie.
Wat is het verschil tussen natrium lauryl sulfaat en natrium laureth sulfaat?
Veel mensen verwarren natrium lauryl sulfaat (SLS) met natrium laureth sulfaat (SLES). Beide stoffen zijn wasactieve en schuimvormende stoffen, maar natrium laureth sulfaat is milder dan natrium lauryl sulfaat. Natrium lauryl sulfaat veroorzaakt vaker huidirritaties en wordt daarom minder vaak gebruikt in producten.
Is natrium lauryl sulfaat kankerverwekkend?
Soms wordt beweerd dat natrium lauryl sulfaat en natrium laureth sulfaat kankerverwekkend zouden zijn. Daar is echter geen wetenschappelijk bewijs voor.