In het kort

Minerale oliën zitten in veel persoonlijke verzorgingsproducten zoals lippenbalsemgezichtscrèmetalkpoeder en billendoekjes. Ze beschermen je huid tegen bijvoorbeeld uitdroging. De minerale olie paraffine zit als brandstof in kaarsen en aanmaakblokjes. Bij  zijn producten met minerale oliën  .

Waarom zit deze stof in producten?

Minerale oliën, zoals als paraffin (wax), cera microcristallina, paraffinum liquidum en petrolatum (vaseline), zitten in (vettige) crèmes en andere persoonlijke verzorgingsproducten. Ze werken allemaal hetzelfde: ze leggen een beschermend laagje over je huid, waardoor deze minder gevoelig is voor bijvoorbeeld uitdroging.

De minerale olie paraffine zit vaak als brandstof in kaarsen en aanmaakblokjes.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met minerale oliën veilig, omdat de hoeveelheden minerale oliën in deze producten over het algemeen laag zijn.

Meer informatie

Koolwaterstoffen in minerale oliën (MOSH en MOAH)

Minerale oliën komen uit petroleum: fossiele, ruwe olie die uit de grond wordt gehaald. De oliën zijn complexe mixen van verschillende koolwaterstoffen. Grofweg zijn er twee soorten koolwaterstoffen:

  • Verzadigde koolwaterstoffen (‘Mineral Oil Saturated Hydrocarbons’, MOSH)

  • Aromatische koolwaterstoffen (‘Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons’, MOAH).

MOSH en MOAH zijn negatief in het nieuws geweest. In de aromatische koolwaterstoffen MOAH kunnen namelijk mogelijk kankerverwekkende stoffen zitten, zoals polycyclische koolwaterstoffen (PAKs). Dit is een vervuiling die ontstaat bij de productie van minerale oliën. Deze vervuiling is er niet makkelijk uit te halen. De kleine hoeveelheden vervuilingen die in MOAH voorkomen vormen geen  voor je gezondheid.

Minerale oliën in persoonlijke verzorgingsproducten

In de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG) staat dat minerale oliën gezuiverd moeten worden voor gebruik in persoonlijke verzorgingsproducten. Cosmeticaproducenten gebruiken dan ook alleen gezuiverde minerale oliën van hoge kwaliteit. Uit onderzoeken komt steeds weer naar voren dat in verzorgingsproducten met minerale oliën geen kankerverwekkende stoffen zitten en dat ze veilig zijn om te gebruiken.

Minerale oliën in kaarsen

Paraffine is een minerale olie die als brandstof in kaarsen en aanmaakblokjes zit. Kaarsen worden vaak gemaakt van paraffinewas. In paraffinekaarsen kunnen polycyclische koolwaterstoffen (PAKs) zitten. PAKs zijn kankerverwekkend. Daarnaast kan er bij de productie van paraffinekaarsen vervuiling optreden, waardoor er kleine hoeveelheden zware metalen (zoals lood en nikkel) in de paraffine zitten. Toch zijn paraffinekaarsen zijn veilig te gebruiken. Wel is het belangrijk om goed te ventileren tijdens het gebruik. Daarmee verlaag je de hoeveelheid schadelijke stoffen in de ruimte waar de kaars brandt.

Er is een keurmerk voor kaarsen, het RAL keurmerk. Dit kunnen bedrijven zelf aanvragen bij de Europese kwaliteitsvereniging voor kaarsen. Dit keurmerk stelt eisen aan de kwaliteit en zuiverheid van paraffine. De paraffine moet wit en geurloos zijn. Daarnaast is bepaald hoeveel PAKs, vluchtige organische stoffen (VOS) en lood er maximaal in paraffine mogen zitten.

Minerale oliën in voedsel

Minerale oliën zorgen ervoor dat voedsel, zoals kauwgom en snoep, gaat glanzen. Op het etiket is glansmiddel te herkennen aan het E-nummer E905.

Minerale oliën kunnen ook als vervuiling in voedsel terecht komen. Minerale oliën kunnen namelijk ook in de inkt van krantenpapier zitten. Als het papier vervolgens gerecycled wordt, kunnen de minerale oliën als vervuiling in karton terechtkomen. Als voedsel, zoals rijst, lange tijd in aanraking komt met het karton, dan kunnen kleine hoeveelheden van deze vervuiling in het voedsel terechtkomen. De aanwezigheid van minerale oliën in voedsel is ongewenst, maar het is onduidelijk of deze kleine hoeveelheden gezondheidsschade veroorzaken. Meer informatie over minerale oliën in relatie met voedsel vind je bij het Voedingscentrum.