Toepassing

Minerale oliën als paraffin (wax), cera microcristallina, paraffinum liquidum en petrolatum (vaseline) worden al jarenlang gebruikt in persoonlijke verzorgingsproducten zoals lippenbalsem en andere (vettige) crèmes. De minerale oliën hebben allemaal dezelfde werking: ze leggen een beschermend laagje over je huid waardoor deze minder gevoelig is voor bijvoorbeeld uitdroging. De minerale olie paraffine wordt veel gebruikt als brandstof voor kaarsen.

Actuele stand van zaken

Minerale oliën zijn afkomstig van petroleum: fossiele, ruwe olie die uit de aarde wordt gehaald. De oliën zijn complexe mixen van koolwaterstoffen met verschillende structuren en grootte. Grofweg kunnen de koolwaterstoffen verdeeld worden in verzadigde koolwaterstoffen (‘Mineral Oil Saturated Hydrocarbons’, MOSH) en aromatische koolwaterstoffen (‘Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons’, MOAH).
De aromatische koolwaterstoffen MOAH kunnen mogelijk kankerverwekkende stoffen, zoals polycyclische koolwaterstoffen (PAKs), bevatten.  

Minerale oliën in lippenbalsem

In de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG) is vastgelegd dat minerale oliën gezuiverd moeten worden voordat het gebruikt mag worden in persoonlijke verzorgingsproducten. Cosmeticafabrikanten gebruiken dan ook alleen gezuiverde minerale oliën van hoge kwaliteit. Uit onderzoeken komt steeds weer naar voren dat verzorgingsproducten waarin minerale oliën zitten geen kankerverwekkende stoffen bevatten en zijn om te gebruiken.

Minerale oliën in kaarsen

Paraffine is een minerale olie die in kaarsen gebruikt wordt als brandstof. Kaarsen worden vaak gemaakt van paraffinewas. In paraffinekaarsen kunnen polycyclische koolwaterstoffen (PAKs) zitten. PAKs zijn kankerverwekkend. Daarnaast kan er bij de productie van paraffinekaarsen vervuiling optreden. Er kunnen daardoor kleine hoeveelheden zware metalen, zoals lood en nikkel, in de paraffine zitten. Paraffinekaarsen zijn veilig te gebruiken. Wel is het belangrijk om goed te ventileren tijdens het gebruik. Daarmee verlaag je de hoeveelheid schadelijke stoffen in de ruimte waar de kaars brandt.

Er is een keurmerk voor kaarsen, het RAL keurmerk. Dit kunnen bedrijven zelf aanvragen bij de Europese kwaliteitsvereniging voor kaarsen. Dit keurmerk stelt eisen aan de kwaliteit en zuiverheid van paraffine. De paraffine moet wit en geurloos zijn. Daarnaast is bepaald hoeveel PAKs, vluchtige organische stoffen (VOS) en lood er maximaal in paraffine mogen zitten.

Minerale oliën in voedsel

Minerale oliën worden gebruikt als glansmiddel in voedingsmiddelen, zoals kauwgom en snoep. Op het etiket zijn deze te herkennen aan het E-nummer E905. Minerale oliën kunnen ook in inkt van krantenpapier voorkomen. Als het papier vervolgens gerecycled wordt, kunnen de minerale oliën als vervuiling in karton terechtkomen. Als voedsel zoals rijst lange tijd in aanraking komt met het karton kunnen kleine hoeveelheden van deze verontreinigingen erin terechtkomen. De aanwezigheid van minerale oliën is ongewenst, maar of deze kleine hoeveelheden tot gezondheidsschade bij de mens leidt is niet duidelijk. Meer informatie over minerale oliën in relatie met voeding vind je bij het Voedingscentrum.

Risicotoelichting

Bij zijn producten met minerale oliën erin veilig, omdat de concentraties waaraan je blootgesteld wordt over het algemeen laag zijn.