In het kort

In veel persoonlijke verzorgingsproducten zoals lippenbalsemgezichtscrèmetalkpoeder en billendoekjes, zitten minerale oliën. Ze beschermen je huid tegen bijvoorbeeld uitdroging. De minerale olie paraffine zit als brandstof in kaarsen en aanmaakblokjes. Bij  zijn producten met minerale oliën  .

Waarom zit deze stof in producten?

Minerale oliën, zoals als paraffin (wax), cera microcristallina, paraffinum liquidum en petrolatum (vaseline), zitten in (vettige) crèmes en andere persoonlijke verzorgingsproducten. Ze werken allemaal hetzelfde: ze leggen een beschermend laagje over je huid, waardoor deze minder gevoelig is voor bijvoorbeeld uitdroging. De minerale olie paraffine zit vaak als brandstof in kaarsen en aanmaakblokjes.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met minerale oliën veilig, omdat de hoeveelheden waaraan je blootgesteld wordt over het algemeen laag zijn.

Meer informatie

Koolwaterstoffen in minerale oliën (MOSH en MOAH)

Minerale oliën komen uit petroleum: fossiele, ruwe olie die uit de grond wordt gehaald. De oliën zijn complexe mixen van koolwaterstoffen, met verschillende structuren en grootte. Grofweg kunnen de koolwaterstoffen verdeeld worden in verzadigde koolwaterstoffen (‘Mineral Oil Saturated Hydrocarbons’, MOSH) en aromatische koolwaterstoffen (‘Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons’, MOAH).

MOSH en MOAH zijn negatief in het nieuws geweest. In de aromatische koolwaterstoffen MOAH kunnen mogelijk kankerverwekkende stoffen zitten, zoals polycyclische koolwaterstoffen (PAKs). Dit is een vervuiling die ontstaat bij de productie van minerale oliën, en die er niet makkelijk uit te halen is. De kleine hoeveelheden vervuilingen die in MOAH voorkomen vormen geen  voor je gezondheid.

Minerale oliën in persoonlijke verzorgingsproducten

In de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG) staat dat minerale oliën gezuiverd moeten worden voor gebruik in persoonlijke verzorgingsproducten. Cosmeticaproducenten gebruiken dan ook alleen gezuiverde minerale oliën van hoge kwaliteit. Uit onderzoeken komt steeds weer naar voren dat in verzorgingsproducten met minerale oliën geen kankerverwekkende stoffen zitten en dat ze veilig zijn om te gebruiken.

Minerale oliën in kaarsen

Paraffine is een minerale olie die als brandstof in kaarsen en aanmaakblokjes zit. Kaarsen worden vaak gemaakt van paraffinewas. In paraffinekaarsen kunnen polycyclische koolwaterstoffen (PAKs) zitten. PAKs zijn kankerverwekkend. Daarnaast kan er bij de productie van paraffinekaarsen vervuiling optreden, waardoor er kleine hoeveelheden zware metalen (zoals lood en nikkel) in de paraffine zitten. Paraffinekaarsen zijn veilig te gebruiken. Wel is het belangrijk om goed te ventileren tijdens het gebruik. Daarmee verlaag je de hoeveelheid schadelijke stoffen in de ruimte waar de kaars brandt.

Er is een keurmerk voor kaarsen, het RAL keurmerk. Dit kunnen bedrijven zelf aanvragen bij de Europese kwaliteitsvereniging voor kaarsen. Dit keurmerk stelt eisen aan de kwaliteit en zuiverheid van paraffine. De paraffine moet wit en geurloos zijn. Daarnaast is bepaald hoeveel PAKs, vluchtige organische stoffen (VOS) en lood er maximaal in paraffine mogen zitten.

Minerale oliën in voedsel

Minerale oliën zorgen ervoor dat voedsel, zoals kauwgom en snoep, gaat glanzen. Op het etiket is glansmiddel te herkennen aan het E-nummer E905. Minerale oliën kunnen ook in de inkt van krantenpapier voorkomen. Als het papier vervolgens gerecycled wordt, kunnen de minerale oliën als vervuiling in karton terechtkomen. Als voedsel, zoals rijst, lange tijd in aanraking komt met het karton kunnen kleine hoeveelheden van deze vervuiling in de rijst terechtkomen. De aanwezigheid van minerale oliën in voedsel is ongewenst, maar of deze kleine hoeveelheden tot gezondheidsschade bij de mens leiden is niet duidelijk. Meer informatie over minerale oliën in relatie met voedsel vind je bij het Voedingscentrum.