Toepassing

Edelstaal is een metaal en wordt ook wel hoogwaardig roestvast staal genoemd. Roestvast staal is een vermenging (legering) van ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Edelstaal wordt niet of nauwelijks aangetast door vocht, vandaar de benaming roestvast- of roestvrij staal. Echt edelstaal moet uit minstens 11-12% chroom en maximaal 1,2% koolstof bestaan.

Edelstaal wordt gebruikt voor onder andere sieraden, pannen, bestek, schakelmateriaal, broodtrommels en slagroompatronen.

Op bestek komt veelal de aanduiding 18/10 of 18/8 voor. Dit betekent dat het edelstaal voor 18% uit chroom en voor 10 of 8% uit nikkel bestaat. Chroom zorgt voor een onzichtbaar oxidelaagje op het bestek, dat de rest van het metaal beschermt tegen verdere corrosie. Nikkel zorgt ervoor dat het bestek niet magnetisch wordt. Ook is edelstaal vaak het basismateriaal van pannen.

Edelstaal wordt steeds meer gebruikt in de juwelensector, o.a. voor ringen, armbanden, spelden, manchetknopen, omdat het sterker en betaalbaarder is dan andere metalen en niet verkleurt. 

Risicotoelichting

Bij van producten waarin edelstaal verwerkt is, vormt deze chemische stof geen voor de gezondheid. Producten van edelstaal zijn te gebruiken. Ook voor baby's, kinderen en volwassenen.