In het kort

Edelstaal is een metaal en wordt ook wel roestvast staal of RVS genoemd. RVS is een mengsel van metalen, vooral van ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Verder zijn in veel soorten RVS ook de elementen molybdeen, titanium, mangaan, stikstof en silicium aanwezig. Producten van edelstaal zijn te gebruiken.

Waarom zit deze stof in producten?

Edelstaal wordt gebruikt voor onder andere sieraden, pannen, bestek, schakelmateriaal, broodtrommels en slagroompatronen

Edelstaal wordt niet of nauwelijks beschadigd door water of vocht. Daarom heet het ook wel roestvast staal of roestvrij staal. Echt edelstaal moet uit minstens 11 tot 12% chroom en maximaal 1,2% koolstof bestaan. 

Edelstaal in bestek

Op bestek staat vaak 18/10 of 18/8. Dit betekent dat het edelstaal voor 18% uit chroom en voor 10% of 8% uit nikkel bestaat. Chroom zorgt voor een onzichtbaar laagje op het bestek, dat de rest van het metaal beschermt tegen verdere aantasting. Nikkel zorgt ervoor dat het bestek niet magnetisch wordt. Edelstaal is ook vaak het basismateriaal van pannen. 

Edelstaal in sieraden

Edelstaal wordt steeds meer gebruikt in de juwelensector, bijvoorbeeld voor ringen, armbanden, spelden en manchetknopen. De reden hiervoor is dat edelstaal sterker en betaalbaarder is dan andere metalen zoals zilver. Ook verkleurt het niet.

Is deze stof veilig?

Producten van edelstaal zijn veilig te gebruiken.