Carbomer is een stof die in persoonlijke verzorgingsproducten zit. Bij Dit betekent dat je een product gebruikt zoals het bedoeld is, of zoals het op het etiket beschreven staat. Abnormaal gebruik van een product is bijvoorbeeld een halve tube tandpasta in je mond doen. Of met haarspray je planten laten glanzen. Of geen raam open doen wanneer er op het product staat dat je het in een goed geventileerde ruimte moet gebruiken, zoals bij gebruik van verf of een impregneerspuitbus. zijn producten met carbomer Veilig betekent dat er geen schadelijke effecten op de gezondheid door het gebruik van producten (met daarin chemische stoffen) te verwachten zijn. De uitspraak over ‘veilig’ gaat uit van normaal gebruik. te gebruiken.
Waarom zit deze stof in producten?.
Carbomer is een lange keten van aan elkaar gekoppelde moleculen, zogenaamde monomeren. De chemische naam van carbomer is polyacrylzuur.
In persoonlijke verzorgingsproducten wordt carbomer gebruikt als Een emulgator helpt bij het mengen van stoffen. Water en vet of olie zijn bijvoorbeeld twee chemische stoffen die slecht met elkaar mengen. Een emulgator helpt bij het mengen van deze twee waardoor een zogenaamde emulsie ontstaat. In persoonlijke verzorgingsproducten wordt op deze manier een crème gemaakt. om andere stoffen in het product op te lossen. Ook wordt het gebruikt als Een verdikkingsmiddel kan in het product met water binden waardoor het product minder vloeibaar wordt. om het product smeerbaar te maken, zoals in shampoo. Carbomer kan ook heldere gels vormen in water en Een alcohol is scheikundig gezien een organische verbinding met een hydroxylgroep. Alcoholen worden vaak gebruikt als oplosmiddel, ontsmettingsmiddel (bacteriedodend), schoonmaakmiddel en brandstof. De bekendste alcoholen zijn ethanol (de alcohol die ook in alcoholische dranken zit), propanol en butanol (of isobutanol)., zoals in handgel en kunsttranen.
Is deze stof veilig?.
Bij normaal gebruik zijn producten met carbomer veilig.
Meer informatie.
Wat zegt de wet over carbomer?
Onderzoek toont aan dat carbomer veilig is en geen irritatie aan de huid en ogen veroorzaakt.
Volgens de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG) en de Warenwet mag er in een product zoveel carbomer zitten als nodig is.