Toepassing

Vitamine E is een chemische stof die in vet oplosbaar is. De stof werkt als een en komt veel voor in persoonlijke verzorgingsproducten zoals zonnebrand, handcrèmes, gezichtscrèmes en shampoo. Antioxidanten beschermen ons lichaam tegen vrije radicalen. Dit zijn agressieve stoffen die soms schade kunnen aanrichten aan cellen, bloedbaan en weefsels. Het lichaam produceert zelf ook vrije radicalen. Maar als je rookt of ligt te zonnen dan maakt het lichaam meer vrije radicalen aan. Meer dan goed voor je is. Met als gevolg dat je huid bijvoorbeeld sneller veroudert. Antioxidanten zoals vitamine E beschermen je huid tegen vrije radicalen, zodat je huid minder snel veroudert of beter herstelt na beschadiging.

Vitamine E zorgt er ook voor dat de chemische stoffen die in een verzorgingsproduct zitten langer werkzaam blijven.

Vitamine E komt ook in voeding voor. Bijvoorbeeld in zonnebloemolie, dieethalvarine, dieetmargarine, brood, graanproducten, noten, zaden, groenten en fruit. Op het etiket wordt vitamine E aangeduid met de 306 tot en met 309. In Nederland krijgen we via onze voeding dagelijks genoeg vitamine E binnen om het lichaam gezond te houden.

Actuele stand van zaken

Er is geen wettelijk maximum voor vitamine E vastgelegd in de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG). Het is aan de producent om te onderbouwen of het gebruikte percentage is.

Risicotoelichting

Bij zijn producten met vitamine E erin veilig voor zowel baby’s als kinderen en volwassenen.