Toepassing

Niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen worden gebruikt in was- en reinigingsmiddelen. Je vindt niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen bijvoorbeeld in afwasmiddel, vaatwasblokjes, wasmiddelen, bleek en gootsteenontstopper.

Water alleen is vaak niet voldoende om wasgoed en vaat schoon te krijgen. Dat komt omdat water soms in de vorm van druppels bovenop te reinigen materiaal blijft liggen. Oppervlakteactieve stoffen voorkomen druppelvorming, zodat bijvoorbeeld je wasgoed, je vaat en je haar goed bevochtigd raken. Daarnaast weken oppervlakteactieve stoffen vuil los van bijvoorbeeld je wasgoed, de vaat en je huid. Ook zorgen ze ervoor dat het vuil opgelost blijft in het water.

Actuele stand van zaken

Niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen werken erg goed bij lage temperaturen. Niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen worden vaak gebruikt in combinatie met anionogene oppervlakteactieve stoffen, omdat ze elkaars werking versterken.

In Europa is in de Europese Detergentenverordening (648/2004/EG), bepaald dat alle oppervlakteactieve stoffen die in was- en reinigingsmiddelen worden gebruikt, biologisch afbreekbaar moeten zijn.

Risicotoelichting

Producten met niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen erin zijn als je ze gebruikt volgens de adviezen op de verpakking.
Bij verkeerd gebruik, bijvoorbeeld als je deze stof veel en vaak op je huid krijgt, wordt het vettige laagje van je huid aangetast en kun je last krijgen van een droge, gevoelige huid.