In het kort

Kaliumsorbaat zit als in speelgoed, zoals vingerverf. Het kan ook in persoonlijke verzorgingsproducten, zoals shampoo en handzeep, en in voedingsmiddelen zitten. Producten met kaliumsorbaat zijn te gebruiken.

Waarom zit deze stof in producten?

Kaliumsorbaat is een conserveermiddel dat goed werkt tegen schimmels en gisten. Hierdoor is een product langer houdbaar. Kaliumsorbaat zit bijvoorbeeld in speelgoed zoals vingerverf, en in persoonlijke verzorgingsproducten, zoals shampoo en handzeep. Het kan ook in tabak en voedingsmiddelen zitten. Op het etiket van voedingsmiddelen staat kaliumsorbaat vaak aangeduid met E-nummer 202. 

Kaliumsorbaat is het kaliumzout van sorbinezuur

Is deze stof veilig?

Producten met kaliumsorbaat zijn bij veilig voor baby’s, kinderen en volwassenen. Toch komt het voor dat mensen last krijgen van een geïrriteerde huid. Je kunt er dan voor kiezen een product te gebruiken dat geen kaliumsorbaat bevat. Als je wil weten of kaliumsorbaat in een bepaald product zit, kijk dan op het etiket of vraag het na bij de leverancier van het product. 

Meer informatie

Wat zegt de wet over kaliumsorbaat?

In de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG) zijn maximale hoeveelheden voor de verschillende conserveermiddelen vastgesteld. Zo mag de concentratie kaliumsorbaat in persoonlijke verzorgingsproducten niet hoger zijn dan 0,6%. 

Ook in vingerverf mag niet meer dan 0,6% kaliumsorbaat zitten.