In het kort

Sorbinezuur zit als in speelgoed, zoals vingerverf en kinderschmink. Het kan ook in persoonlijke verzorgingsproducten en voedingsmiddelen zitten. Producten met sorbinezuur zijn te gebruiken.

Waarom zit deze stof in producten?

Sorbinezuur is een conserveermiddel dat goed werkt tegen schimmels en gisten. Hierdoor is een product langer houdbaar. Sorbinezuur zit bijvoorbeeld in speelgoed, zoals vingerverf en kinderschmink. Het kan ook in persoonlijke verzorgingsproducten zitten, en in voedingsmiddelen. Op het etiket van voedingsmiddelen staat sorbinezuur vaak aangeduid met E-nummer E200. 

Sorbinezuur komt van nature voor in (onrijpe) bessen van de lijsterbes. 

Is deze stof veilig?

Producten met sorbinezuur zijn bij veilig voor baby’s, kinderen en volwassenen. Toch komt het voor dat mensen last krijgen van een geïrriteerde huid. Je kunt er dan voor kiezen een product te gebruiken dat geen sorbinezuur bevat. Als je wil weten of sorbinezuur in een specifiek product zit, kijk dan op het etiket of vraag het na bij de leverancier van het product.

Meer informatie

Wat zegt de wet over sorbinezuur?

In de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG) zijn maximale hoeveelheden voor de verschillende conserveermiddelen vastgesteld. Zo mag de concentratie sorbinezuur in persoonlijke verzorgingsproducten niet hoger zijn dan 0,6%. 

Ook in vingerverf mag maximaal 0,6% sorbinezuur zitten. Voor het gebruik van sorbinezuur in ander speelgoed, zoals in kinderschmink, is geen aparte richtlijn opgesteld.