Toepassing

Ethylhexylglycerin is een hydraterende stof en een stof die geurvormende bacteriën remt. In veel persoonlijke verzorgingsproducten zit ethylhexylglycerin. Bijvoorbeeld in deodorant, make-up, shampoos en crèmes, maar ook in kinderverzorgingsproducten zoals billendoekjes.
Omdat ethylhexylglycerin meerdere eigenschappen heeft, zit het in verschillende persoonlijke verzorgingsproducten. Zo heeft het vochtvasthoudende en huidverzorgende eigenschappen, die nuttig zijn in crèmes. In deodorant remt ethylhexylglycerin geurvormende bacteriën.
Ethylhexylglycerin versterkt de conserverende eigenschappen van andere , zoals fenoxyethanol. Hierdoor is het product langer houdbaar.

Actuele stand van zaken

Volgens de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG) mag een product zoveel ethylhexyglycerin bevatten als nodig is. In cosmetische producten is de hoeveelheid ethylhexylglycerin meestal minder dan 10%.

Risicotoelichting

Uit onderzoek blijkt dat ethylhexylglycerin te gebruiken is. Er zijn enkele gevallen bekend waarin mensen een allergische reactie op de huid vertoonden na het gebruik van een crème met ethylhexylglycerin erin. Een allergische reactie op deze stof komt zeer zelden voor.