In het kort

Ethyleenvinylacetaat (EVA) is een plastic en wordt gebruikt in veel verschillende producten, zoals sportbitjes, speelgoed, schoenen, voedselverpakkingen en autobumpers. EVA is een chemische verbinding die bestaat uit ethyleen en vinyl acetaat. Producten gemaakt van EVA zijn  te gebruiken.

Waarom zit deze stof in producten?

EVA is net als rubber zacht en flexibel, ook bij lage temperaturen. Als EVA gebruikt wordt in producten, zit er meestal 5 tot 50% vinyl acetaat in. EVA kan gebruikt worden voor verschillende producten.

Producten van EVA slijten niet snel en ze kunnen tegen water. Daarom is EVA ook geschikt voor bijvoorbeeld medische hulpmiddelen zoals katheters, en waterspeelgoed.

EVA wordt vaak gebruikt als alternatief voor polyvinylchloride (PVC), omdat het lichter is.

Is deze stof veilig?

Producten gemaakt van EVA zijn bij veilig voor baby’s, kinderen en volwassenen.

Meer informatie

Toevoegingen aan EVA

Afhankelijk van het product worden er nog extra chemische stoffen aan EVA toegevoegd ( ). Hierdoor krijgt EVA de eigenschappen waardoor deze geschikt is voor zijn toepassing.

  • Kleurstoffen: kleurstoffen geven EVA een kleur, bijvoorbeeld bij speelgoed.

  • (UV-) stabilisatoren: deze voorkomen verkleuring van EVA door de zon en zorgen ervoor dat het zijn sterkte niet verliest. In het verleden waren de meest gebruikte primaire stabilisatoren verbindingen van lood, cadmium en tin. Omdat deze chemische stoffen schadelijke eigenschappen hebben, worden tegenwoordig vaak stabilisatoren gebruikt op basis van calcium.

  • Anti-microbiële stoffen ( ): Biociden worden toegepast om te voorkomen dat EVA wordt aangetast door schadelijke organismen (bijvoorbeeld schimmels en bacteriën).