Toepassing

Op de verpakking van veel persoonlijke verzorgingsproducten zie je bij de ingrediënten CI gevolgd door een nummer. Dit zijn kleurstoffen die het product een kleurtje geven. CI staat voor Colour Index en elk nummer staat voor een eigen kleur. Zo is CI 42090 briljantblauw, CI 77491 ijzeroxide rood, CI 19140 geel, CI 17200 rood, en is CI 47005 cholinegeel. Verzorgingsproducten met CI kleurstoffen zijn bij

Er zijn oplosbare kleurstoffen en onoplosbare kleurstoffen, oftewel . Oplosbare kleurstoffen worden bijvoorbeeld in shampoo gebruikt. Pigmenten worden bijvoorbeeld in make-up gebruikt, zodat de kleuren niet uitlopen als het vochtig wordt. 

Er bestaan organische en anorganische pigmenten. Organische pigmenten zijn kleurstoffen uit planten en dieren. Tegenwoordig kunnen de meeste organische pigmenten ook kunstmatig geproduceerd worden. Een voorbeeld van een pigment dat in persoonlijke verzorgingsproducten zit, is briljantblauw (CI 42090). 

Anorganische pigmenten zijn meestal metaalverbindingen. Een voorbeeld van een anorganisch pigment dat in persoonlijke verzorgingsproducten zit, is titaniumdioxide (CI 77891). Lees hier meer over titaniumdioxide.  

Wil je meer weten over kleurstoffen? Kijk eens bij kleurstoffen in plastic  en kleurstoffen in textiel

Actuele stand van zaken

In persoonlijke verzorgingsproducten mogen alleen kleurstoffen gebruikt worden, die in de Annex IV van de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG) staan. Voor bepaalde kleurstoffen geldt een maximale hoeveelheid die erin mag zitten. Sommige kleurstoffen zijn alleen toegestaan in producten die je af- of uitspoelt, zogenaamde rinse-off producten. 

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op naleving van de wettelijke eisen door producenten en importeurs.

Risicotoelichting

Bij normaal gebruik zijn persoonlijke verzorgingsproducten met CI kleurstoffen erin veilig. Voor sommige CI kleurstoffen (bijvoorbeeld CI 10316) kun je allergisch zijn. Als je weet dat je allergisch bent voor bepaalde CI kleurstoffen, kun je beter kiezen voor persoonlijke verzorgingsproducten zonder dat CI nummer. Wil je weten wat er in  een product zit, kijk dan op de verpakking.