In het kort

Butylacetaat is een stof die vaak als wordt gebruikt in inkt, schoenenspray, coatings en nagellak. Van nature komt de stof voor in verschillende soorten fruit. Bij zijn producten met butylacetaat .

Waarom zit deze stof in producten?

Butylacetaat komt als oplosmiddel voor in coatings, inkt, verf, schoenenspray, speelgoed (onder andere klei en vingerverf), verschillende was- en reinigingsmiddelen en luchtverfrissers. Een oplosmiddel zorgt ervoor dat chemische stoffen goed opgelost blijven. In schoenenspray zorgt deze stof ervoor dat de spray sneller verdampt.

Butylacetaat zit soms ook als oplosmiddel in cosmeticaproducten, zoals nagellak. De stof zorgt ook voor de specifieke geur die nagellak heeft.

Butylacetaat zit van nature in verschillende soorten fruit, zoals bananen en appels. Het zorgt voor de zoete geur van dit fruit.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met butylacetaat veilig. In sommige producten waarin butylacetaat zit, kan op de verpakking een waarschuwing staan, zoals: ‘Veroorzaakt slaperigheid of duizeligheid’, of de waarschuwing dat het product makkelijk vlam kan vatten. Volg altijd de gebruiksaanwijzing van het product.