In het kort

Triclocarban komt in lage concentraties voor als in persoonlijke verzorgingsproducten. Het zorgt ervoor dat bijvoorbeeld handzeep langer goed blijft. Bij zijn producten met triclocarban .

Waarom zit deze stof in producten?

Triclocarban komt voor als conserveermiddel in persoonlijke verzorgingsproducten, zoals handzeep. Deze stof zorgt er in deze producten voor dat ze langer houdbaar blijven. Het remt de groei van bacteriën en schimmels.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met triclocarban veilig.

Meer informatie

Wat zegt de wet over triclocarban?

In de Europese Unie (EU) is het gebruik van triclocarban in geregeld via de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG). Een onafhankelijk, wetenschappelijk comité van de EU (SCCS), die de Europese Commissie adviseert over de veiligheid van stoffen in persoonlijke verzorgingsproducten, heeft het gebruik van triclocarban in persoonlijke verzorgingsproducten goedgekeurd. In deze producten is triclocarban toegestaan, omdat het met de toegestane concentratie veilig is voor je gezondheid. Als conserveermiddel mag triclocarban in persoonlijke verzorgingsproducten tot een concentratie van 0,2% aanwezig zijn. In persoonlijke verzorgingsproducten die je weer van je afspoelt, zoals shampoo, is een concentratie van 1,5% triclocarban toegestaan.