In het kort

N,N-diethyl-m-toluamide, beter bekend onder de afkorting DEET, is een insecten-afwerende stof. Het wordt gebruikt in middelen om je te helpen beschermen tegen muggen en teken. Te veel DEET gebruiken kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Bij is een anti-insectenmiddel met DEET voor de meeste volwassenen. Bij zwangeren is er wel een door blootstelling aan DEET. Dit is ook het geval bij baby’s en (jonge) kinderen.

Waarom zit deze stof in producten?

DEET is een bekende insectenafwerende stof. Anti-insectenmiddelen met DEET zijn in Nederland te koop met concentraties van 10% tot 50%. De hogere concentraties werken beter en langer, maar je mag ze minder vaak gebruiken op een dag of pas vanaf een bepaalde leeftijd. In andere landen zijn soms anti-insecten middelen te koop met concentraties DEET hoger dan 50%. Deze werken niet beter en kunnen eerder tot vergiftigingsverschijnselen leiden.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik is een anti-insectenmiddel met DEET veilig voor de meeste volwassenen. Bij zwangeren is er wel een risico door blootstelling aan DEET. Dit is ook het geval bij baby’s en (jonge) kinderen.

Een te hoge blootstelling aan DEET kan door schadelijke effecten op het zenuwstelsel leiden tot vergiftigingsverschijnselen. Daarom mag je middelen met DEET maar een beperkt aantal keer per dag gebruiken en ook pas vanaf een bepaalde leeftijd. Op de verpakking staat precies hoeveel, hoe vaak per dag en vanaf welke leeftijd je een middel met DEET mag gebruiken.

DEET veilig tijdens de zwangerschap?

Anti-insectenmiddelen met DEET worden vaak afgeraden als je zwanger bent. Onderzoek heeft niet voldoende aangetoond dat het dan veilig te gebruiken is. Ben je zwanger en wil je toch een anti-insectenmiddel met DEET gebruiken, gebruik dan in ieder geval middelen waarin minder dan 20-30% DEET zit. Het is in Nederland verstandig om je hieraan te houden. Er bestaan ook anti-insectenmiddelen met andere dan DEET die je kunt gebruiken, zoals met citriodiol of ethylbutylacetylaminopropionaat. In landen waar muggen gevaarlijke ziekten kunnen overbrengen, gelden andere richtlijnen. Volg dan de richtlijnen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Gebruik van DEET bij baby’s en kinderen

Anti-insectenmiddelen met hoge concentraties DEET zijn niet geschikt voor baby’s en (jonge) kinderen, omdat zij bij het gebruik meer binnenkrijgen dan wenselijk is. Anti-insectenmiddelen met meer dan 10% DEET mogen in Nederland niet worden gebruikt bij kinderen jonger dan 2 jaar. Bij 20-40% DEET in het middel mag het niet bij kinderen jonger dan 12 jaar worden gebruikt. Hogere concentraties (50%) mogen überhaupt niet gebruikt worden bij kinderen (jonger dan 18 jaar).

Gebruik van DEET in het buitenland

In landen waar muggen gevaarlijke ziekten overbrengen, weegt het risico van mogelijke bijwerkingen door DEET niet altijd op tegen het risico van de door muggen overgedragen ziekten. Bekijk voor meer informatie over het gebruik van anti-muggenmiddelen in het buitenland de richtlijnen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Overgevoeligheid voor DEET

Over het algemeen zijn mensen niet allergisch voor DEET, maar DEET kan wel leiden tot irritatie van huid en ogen. Daardoor kan gebruik van DEET, soms ook door de combinatie met het waar het in zit, leiden tot bepaalde huidproblemen, zoals uitslag en jeuk. Vooral op een gevoelige huid heb je hier last van. Wil je liever geen middelen met DEET gebruiken? Dan zijn er goede alternatieven beschikbaar, bijvoorbeeld middelen met icaridine of citriodiol

Meer informatie

Wat zegt de wet over DEET?

DEET is een toegestane insectenafwerende stof in de Europese Unie, en mag worden gebruikt als biocide volgens de Europese Biocidenverordening (528/2012/EU) of de Nederlandse wet en .

Bescherm kunststoffen

Anti-insectenmiddelen met DEET kunnen kunststoffen, bijvoorbeeld van brillen of horloges, aantasten.

Resistentie tegen DEET

Er bestaan wetenschappelijke studies die aantonen dat onder bepaalde tropische muggen resistentie kan optreden tegen DEET.