In het kort

BHT is een . Het zit in persoonlijke verzorgingsproducten om de houdbaarheid te verlengen. Bij zijn producten met BHT . Op dit moment lopen er wel onderzoeken naar de mogelijke hormoonverstorende werking van BHT.

Waarom zit deze stof in producten?

BHT is een antioxidant. Het zit in persoonlijke verzorgingsproducten om de houdbaarheid te verlengen. BHT zit bijvoorbeeld in shampoo, deodorant en zonnebrandcrème. In voedingsmiddelen wordt het onder E-nummer E321 gebruikt, ook om producten langer houdbaar te maken.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met BHT veilig. Op dit moment lopen er wel onderzoeken naar de mogelijke hormoonverstorende werking van BHT.

Meer informatie

Is BHT een hormoonverstorende stof?

Er is in Europa onder wetenschappers en consumenten discussie over de veiligheid van het gebruik van BHT in producten. Deze discussie gaat over de mogelijke hormoonverstorende werking van BHT. Hormoonverstorende stoffen kunnen de hormoonhuishouding in de war brengen. Op basis van de beschikbare informatie kunnen we nog geen conclusie te trekken over de mogelijke hormoonverstorende werking van BHT in dieren of mensen.

BHT in persoonlijke verzorgingsproducten

BHT zit in lage hoeveelheden in persoonlijke verzorgingsproducten. Uit onderzoeken blijkt dat een heel klein deel van de BHT in een product door je huid je lichaam in kan komen. Bij normaal gebruik van persoonlijke verzorgingsproducten met BHT hoef je je hier geen zorgen over te maken.

BHT in ons voedsel

BHT zit ook in ons voedsel. Voor het gebruik van BHT in voedingsmiddelen zijn maximale hoeveelheden toegestaan om te voorkomen dat je te veel BHT binnenkrijgt.