In het kort

Bamboe is een gras dat gebruikt wordt in servies, meubels, vloeren, muziekinstrumenten, wierookstokjes en speelgoed. Producten van bamboe zijn bij . Er zijn producten te koop, zoals bamboe kleding, waarbij het de vraag of je het bamboe mag noemen. In het verleden werden ook veel producten als bamboe servies verkocht, die eigenlijk van plastic waren. Plastic servies met bamboe wordt niet meer verkocht.

Waarom zit deze stof in producten?

Bamboe is een gras dat snel groeit. Bamboestengels zijn breed en hard. Door de hardheid van de stengel lijkt bamboe op hout, maar het is eigenlijk verhout gras. 

In Azië gebruiken ze bamboe al eeuwenlang om veel verschillende gebruiksvoorwerpen van te maken, zoals kommetjes, eetstokjes, meubels, vloeren, muziekinstrumenten en speelgoed. De stevigheid van bamboe maakt het zelfs mogelijk om er huizen mee te bouwen.

Bamboe is goed te verwerken tot plaatmateriaal. Hiervoor wordt de reuzenbamboe in lange stroken gezaagd. Daarna worden de stroken gekookt om de parasieten te doden en het bamboe buigzaam te maken. Vervolgens worden de stroken onder hoge druk op elkaar gelijmd. Door meerdere lagen te gebruiken, kun je verschillende diktes maken. Zo ontstaan houten timmerpanelen voor bijvoorbeeld vloeren en meubels.

Is deze stof veilig?

Producten van bamboe zijn bij normaal gebruik veilig. Als je wilt weten of, en in welke vorm er bamboe in een product zit, bekijk dan het label of vraag het na bij de leverancier van het product.

Meer informatie

Bamboe kleding

Tegenwoordig wordt bamboe ook gebruikt voor textiel, zoals bamboe kleding, bamboe handdoeken en bamboe beddengoed. Meestal wordt bamboe hiervoor met behulp van chemicaliën omgezet in viscose, zodat je er garen van kunt spannen. Deze kunstmatige garen worden doorgaans verkocht als (bamboe)viscose. Dit is dus wat anders dan textiel gemaakt van een onbewerkte bamboevezel die direct uit de plant komt en vaak stugger en harder is dan textiel gemaakt van viscose. Textiel van onbewerkte bamboevezels wordt verkocht als “bamboe”, “bamboevezel” of “bamboegaren”. 

Plastic servies met vermalen bamboe

In het verleden is veel zogenaamd bamboe servies verkocht wat eigenlijk van plastic was. Aan het plastic werd bamboepoeder als vulling toegevoegd. Bamboepoeder is vermalen zaagsel dat bij de verwerking van bamboe tot plaatmateriaal vrijkomt. Plastic servies met bamboe wordt niet meer verkocht en gebruik wordt afgeraden.