Toepassing

Bamboe is een grassoort met een groeisnelheid van enkele millimeters tot tientallen centimeters per dag. Ook de doorsnede van de (holle) stengels kunnen variëren van een millimeter tot vele centimeters. Door de hardheid van de stengel wordt vaak gedacht dat bamboe hout is, maar het is verhout gras. 

In Azië wordt bamboe al eeuwenlang gebruikt om de meeste uiteenlopende gebruiksvoorwerpen van te maken, zoals bijvoorbeeld meubels, vloeren, muziekinstrumenten, speelgoed, kommetjes en eetstokjes. De stevigheid van bamboe maakt het zelfs mogelijk om er huizen mee te bouwen.

Bamboe is goed te verwerken tot plaatmateriaal. Hiervoor wordt de reuzenbamboe in lange stroken gezaagd. Daarna worden de stroken gekookt om de parasieten te doden en het bamboe buigzaam te maken. Vervolgens worden de stroken onder hoge druk op elkaar gelijmd. Door meerdere lagen te gebruiken, kunnen verschillende diktes worden gemaakt. Zo ontstaan houten timmerpanelen voor bijvoorbeeld vloeren en meubels.

Actuele stand van zaken

Naast producten gemaakt van puur bamboe of bamboe plaatmateriaal, zijn er producten op de markt zoals plastic servies met bamboe erin en bamboe kleding. Bij deze producten is het de vraag of je het bamboe mag noemen. 

Echt bamboe servies is gemaakt van bamboestengels of bamboe plaatmateriaal. Maar veel zogenaamd bamboe servies is eigenlijk gewoon van plastic. Aan het plastic wordt bamboepoeder als vulling toegevoegd. Bamboepoeder is vermalen zaagsel dat bij de verwerking van bamboe tot plaatmateriaal vrijkomt. Uiteindelijk krijg je dan plastic servies met bamboe erin. 

Tegenwoordig wordt bamboe ook gebruikt voor textiel, zoals bamboe kleding, bamboe handdoeken en bamboe beddengoed. Meestal wordt het plantaardige materiaal door gebruik van chemicaliën omgezet in viscose cellulose, zodat er garen van gesponnen kunnen worden. Deze kunstmatige garen worden doorgaans verkocht als (bamboe)viscose. Dit is dus wat anders dan textiel gemaakt van een onbewerkt bamboevezel dat direct uit de plant komt en vaak stugger en harder is, dan textiel gemaakt van viscose van bamboe. Textiel gemaakt van onbewerkte bamboevezels wordt verkocht als “bamboe”, “bamboevezel” of “bamboegaren”. 

Risicotoelichting

Producten gemaakt van bamboe zijn bij voor baby’s, kinderen en volwassenen. Als je wilt weten of, en in welke vorm er bamboe in een specifiek product zit, bekijk dan het label of vraag het na bij de leverancier van het product.