Viscose is een stof die wordt gemaakt uit Een natuurlijk product is een product dat voor 100% uit natuurlijke stoffen bestaat. Het klinkt logisch dat het gezond is om natuurlijke producten en materialen te gebruiken. Daarom is het goed om te weten dat het voor ons lichaam niet uitmaakt of een stof door de mens (synthetisch) of de natuur gemaakt is. Het betreft dezelfde chemische stof, die op een andere manier gemaakt of verkregen is., zoals cellulose, bamboe of katoen. Viscose zit in textielproducten, bijvoorbeeld in kleding en beddengoed. Ook kan je viscose tegenkomen in tampons, maandverband en billendoekjes. Producten van viscose zijn Veilig betekent dat er geen schadelijke effecten op de gezondheid door het gebruik van producten (met daarin chemische stoffen) te verwachten zijn. De uitspraak over ‘veilig’ gaat uit van normaal gebruik. bij Dit betekent dat je een product gebruikt zoals het bedoeld is, of zoals het op het etiket beschreven staat. Abnormaal gebruik van een product is bijvoorbeeld een halve tube tandpasta in je mond doen. Of met haarspray je planten laten glanzen. Of geen raam open doen wanneer er op het product staat dat je het in een goed geventileerde ruimte moet gebruiken, zoals bij gebruik van verf of een impregneerspuitbus. .
Waarom zit deze stof in producten?.
Viscose wordt ook wel rayon of kunstzijde genoemd. Het is een stroperige vloeistof die gebruikt wordt om garen mee te spinnen als basis voor textiel. Kleding kan gemaakt zijn van viscose. Viscose komt ook voor in tampons, maandverband en billendoekjes. De stof wordt ook gebruikt om cellofaan mee te maken. Dat is een dunne doorzichtige folie voor het verpakken van eten.
Is deze stof veilig?.
Producten gemaakt van viscose zijn bij normaal gebruik veilig om te gebruiken voor baby’s, kinderen en volwassenen. Als je wilt weten of viscose voorkomt in een specifiek product, bekijk dan het etiket, of vraag het na bij de leverancier van het product.
Meer informatie.
Hoe wordt viscose gemaakt?
Viscose wordt gemaakt van natuurlijke houtvezels, zoals cellulose in houtpulp, bamboe, of katoen. De verwerking tot Een textielvezel is een vezel die wordt gebruikt om textiel te maken, zoals kleding of beddengoed. Er bestaan verschillende soorten textielvezels:
Natuurlijke vezels: Deze komen van planten (zoals katoen en linnen) of dieren (zoals wol en zijde).
Kunstmatige vezels: Deze worden gemaakt door chemische behandelingen van natuurlijke grondstoffen, zoals viscose.
Synthetische vezels: Deze worden volledig door chemische processen geproduceerd, zoals polyester en nylon.
In de Europese Textielverordening (1007/2011/EU) staat dat producenten duidelijk moeten aangeven van welke textielvezels (bijvoorbeeld katoen, polyester of linnen) de kleding of beddengoed gemaakt is. is een chemisch proces. Daarom wordt de viscose-vezel voor textiel ook wel een semi-natuurlijke vezel genoemd. Om van kleine stukjes hout, garen of cellofaan te kunnen maken, worden de houtsnippers eerst opgelost in een Een basische stof heeft een pH-waarde hoger dan 7 en is het tegenovergestelde van een zure stof. De pH-waarde is een maat voor de zuurgraad van een stof of product. Deze waarde wordt gegeven op een schaal van 1 tot 14. Zure oplossingen hebben een pH lager dan 7. Basische stoffen worden vaak gebruikt in schoonmaakmiddelen, omdat ze vetten en oliën kunnen afbreken. (natriumhydroxide) samen met koolstofdisulfide. Hierdoor ontstaat een stroperige vloeistof, de viscose. Deze vloeistof wordt vervolgens geperst tot een lange dunne draad (voor textiel) of tot een dun laagje (voor cellofaan). Dan wordt het draad of de folie behandeld met een zure oplossing (van zwavelzuur, natriumsulfaat, zinksulfaat en water) en wordt de viscose weer omgezet tot cellulose. Als laatste worden de vezels goed gewassen zodat er geen resten van het zuur meer op te vinden zijn. Daarna worden de vezels gebleekt, zodat ze gemakkelijk geverfd kunnen worden in de gewenste kleur.