Toepassing

Viscose wordt ook wel rayon of kunstzijde genoemd. Het is een stroperige vloeistof die gebruikt wordt om garen mee te spinnen als basis voor textiel. Kleding kan gemaakt zijn van viscose. En viscose zit bijvoorbeeld in tampons. De stof wordt ook gebruikt om cellofaan mee te maken. Dat is een dunne doorzichtige folie voor het verpakken van eten. 

Viscose wordt gemaakt van natuurlijke houtvezels, namelijk uit cellulose in houtpulp of katoen. De verwerking tot textielvezels is een chemisch proces. Daarom wordt de viscose-vezel voor textiel ook wel een semi-natuurlijke vezel genoemd. Om van kleine stukjes hout, garen of cellofaan te kunnen maken, worden de houtsnippers eerst opgelost in een basische stof (natriumhydroxide) samen met koolstofdisulfide, waarna een stroperige vloeistof ontstaat, de viscose. Deze vloeistof wordt vervolgens geperst tot een lange dunne draad (voor textiel) of tot een dunne film (voor cellofaan). Dan wordt het draad of de folie behandeld met een zure oplossing (van zwavelzuur, natriumsulfaat, zinksulfaat en water) en wordt de viscose weer omgezet tot cellulose. Als laatste worden de vezels goed gewassen zodat er geen resten van het zuur meer op te vinden zijn. Daarna worden de vezels gebleekt, zodat ze gemakkelijk geverfd kunnen worden in de gewenste kleur. 

Risicotoelichting

Producten gemaakt van viscose zijn bij om te gebruiken voor baby’s, kinderen en volwassenen. Als je wilt weten of viscose voorkomt in een specifiek product, bekijk dan het label, of vraag het na bij de leverancier van het product.