In het kort

Aluminium is een lichtgewicht metaal dat niet roest. Hoewel aluminium licht van gewicht is, is het toch een erg stevig materiaal. Het komt van nature voor in de aardkorst. Aluminium wordt gebruikt in veel verschillende soorten producten.

Waarom zit deze stof in producten?

Aluminium wordt veel gebruikt om voedselverpakkingen van te maken, zoals drankblikjes en voedselcontainers. Aluminium beschermt het voedsel tegen licht, zuurstof en vocht. Zo blijven de verpakte producten langer houdbaar. Aluminium wordt ook gebruikt voor bijvoorbeeld aluminiumfolie en aluminium drinkbekers.

Aluminium wordt ook vaak gebruikt in bouwmaterialen, onderdelen van elektronische apparatuur, sieraden en in keukengerei, zoals pannen.

Wanneer aluminium is gebonden aan andere chemische stoffen, zijn dit aluminiumzouten. Deze stoffen hebben een andere functie en zitten bijvoorbeeld in , zoals deodorant.

Is deze stof veilig?

Bij is aluminium . Als zuur of zout voedsel langere tijd in contact komt met voedsel, kan er een kleine hoeveelheid aluminium in het voedsel terechtkomen. Om dit te voorkomen zit er vaak een beschermlaag in drankblikjes van aluminium.

Wat gebeurt er als je te veel aluminium binnenkrijgt?

Onder normale omstandigheden komt aluminium maar in hele kleine hoeveelheden in je lichaam terecht. Je lichaam voert het via de nieren weer af.

Als je te veel aluminium binnen krijgt, kun je gezondheidsproblemen krijgen, zoals schade aan het zenuwstelsel of de botten. Over het algemeen krijgen mensen niet te veel aluminium binnen. Dit kan wel gebeuren bij mensen van wie de nieren minder goed werken. Als zij veel aluminium binnenkrijgen, kunnen de nieren dat niet goed afvoeren. Het aluminium kan zich dan ophopen in het lichaam. Daarom is het beter als zij aluminium kookgerei niet gebruiken bij zuur of zout voedsel.

In het verleden werd gedacht dat er een verband was tussen aluminium inname en de ziekte van Alzheimer. Maar dit is nooit wetenschappelijk aangetoond.

Meer informatie over aluminium en voedsel is te vinden op de website van het Voedingscentrum.

Meer informatie

Wat zegt de wet over aluminium?

In de Warenwetregeling Verpakkingen en Gebruiksartikelen is vastgelegd dat maximaal 5 mg/kg aluminium uit voedselcontactmaterialen mag vrijkomen.