In het kort

Aluminium is een metaal dat in persoonlijke verzorgingsproducten zoals deodorant wordt gebruikt.

Waarom zit deze stof in producten?

In deodorant zit aluminium in de vorm van ‘aluminiumzouten’. Dit zijn chemische stoffen waar aluminium in zit. De meest gebruikte variant is aluminium chloorhydraat. In anti-transpirant deodorant voorkomt het aluminiumzout (tijdelijk) dat zweet niet naar buiten kan en de huid droog blijft. Soms worden ook aluminium zirconium of aluminium sesquichlorohydrate toegepast in deodorant.

Is deze stof veilig?

Bij zijn persoonlijk verzorgingsproducten met aluminiumzouten .

Meer informatie

Wat zegt de wet over aluminiumzouten?

Voor de variant aluminium zirconium is in de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG) vastgelegd hoeveel er in persoonlijke verzorgingsproducten mag zitten. Deze zirconium-variant mag in geen enkel persoonlijk verzorgingsproduct als een spray gebruikt worden.

Geen verband gebruik deodorant met aluminium en borstkanker

In de (sociale) media is ongerustheid ontstaan over een mogelijk verband tussen aluminiumzouten (vooral aluminium chloorhydraat) in persoonlijke verzorgingsproducten en het ontstaan van borstkanker. In betrouwbare wetenschappelijke studies is echter geen direct verband aangetoond tussen het gebruik van deodorant met aluminium en het ontstaan van borstkanker, ook niet wanneer de oksel onthaard is. Dit is bevestigd door een onafhankelijk, wetenschappelijk comité (SCCS) dat de Europese Commissie adviseert over de veiligheid van stoffen in persoonlijke verzorgingsproducten.