In het kort

Aluminiumzouten worden in persoonlijke verzorgingsproducten gebruikt, zoals deodorant. Aluminiumzouten worden gemaakt van het metaal aluminium.

Waarom zit deze stof in producten?

In deodorant zitten aluminiumzouten. Aluminiumzouten zijn chemische stoffen waar aluminium in zit. De meest gebruikte variant is aluminiumchloorhydraat. Het aluminiumzout in anti-transpirant deodorant zorgt ervoor dat zweet tijdelijk niet naar buiten kan. Hierdoor blijft de huid droog. Soms worden ook aluminium zirconium of aluminium sesquichlorohydrate gebruikt in deodorant.

Is deze stof veilig?

Bij zijn persoonlijk verzorgingsproducten met aluminiumzouten .

Meer informatie

Wat zegt de wet over aluminiumzouten?

Voor de variant aluminium zirconium is in de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG) vastgelegd hoeveel er in anti-transpirant deodorant mag zitten. Deze zirconium variant mag niet in spuitbussen met anti-transpirant deodorant gebruikt worden.

Geen verband gebruik deodorant met aluminium en borstkanker

In de (sociale) media is ongerustheid ontstaan over een mogelijk verband tussen aluminiumzouten (vooral aluminium chloorhydraat) in persoonlijke verzorgingsproducten en het ontstaan van borstkanker. In betrouwbare wetenschappelijke studies is echter geen direct verband aangetoond tussen het gebruik van deodorant met aluminium en het ontstaan van borstkanker, ook niet wanneer de oksel onthaard is. Dit is bevestigd door een onafhankelijk, wetenschappelijk comité (SCCS) dat de Europese Commissie adviseert over de veiligheid van stoffen in persoonlijke verzorgingsproducten.