In het kort

Triclosan komt in lage concentraties voor als in persoonlijke verzorgingsproducten. Het zorgt ervoor dat bijvoorbeeld handzeep langer goed blijft. Bij zijn producten met triclosan .

Waarom zit deze stof in producten?

Triclosan komt voor als conserveermiddel in persoonlijke verzorgingsproducten, zoals handzeep. Deze stof zorgt er in deze producten voor dat ze langer houdbaar blijven. Het remt de groei van bacteriën en schimmels. In persoonlijke verzorgingsproducten mag 0,3% triclosan zitten.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met triclosan veilig.

Meer informatie

Wat zegt de wet over triclosan?

In de Europese Unie (EU) is het gebruik van triclosan in geregeld via de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG). Een onafhankelijk, wetenschappelijk comité van de EU (SCCS), die de Europese Commissie adviseert over de veiligheid van stoffen in persoonlijke verzorgingsproducten, heeft het gebruik van triclosan als conserveermiddel in een aantal persoonlijke verzorgingsproducten goedgekeurd. Bijvoorbeeld in zeep/douchegel, tandpasta, deodorant, gezichtspoeders en nagelproducten. In deze producten is triclosan toegestaan, omdat het met de toegestane concentratie van 0,3% veilig is voor je gezondheid. In mondwater mag 0,2% triclosan zitten.

Effecten van triclosan

Producenten en importeurs benadrukken vaak het positieve effect van , zoals triclosan in handzeep, op de hygiëne. Ze geven aan dat de stoffen helpen om ziekte te voorkomen. Toch laat onderzoek geen voordelen zien van triclosan in handzeep ten opzichte van producten waar triclosan niet als conserveermiddel in zit. Het lijkt er wel op dat triclosan in tandpasta voordelen oplevert. Uit onderzoek blijkt dat triclosan de hoeveelheid tandplak, tandvleesontsteking, tandvleesbloeding en gaatjes met enkele tot enkele tientallen procenten vermindert.