Toepassing

Triclosan is een desinfecterende stof. Daarnaast wordt het ook in gebruikt als . De concentratie van triclosan bij het gebruik als conserveermiddel is lager dan bij het gebruik als desinfecterende stof.

Triclosan kan zowel als desinfecterende stof of als conserveermiddel voorkomen in onder andere textiel, bouwmaterialen, keukengerei, persoonlijke verzorgingsmiddelen zoals handzeep, badkameraccessoires, schoonmaakmiddelen, bestrijdingsmiddelen, plastics, medisch implantaten en kantoorartikelen.

Actuele stand van zaken

Producenten en importeurs benadrukken vaak het positieve effect van desinfecterende stoffen, zoals triclosan, op de hygiëne en hun bijdrage aan het voorkomen van ziekte. Onderzoek laat echter geen voordelen zien van triclosan in handzeep of schoonmaakmiddelen ten opzichte van producten waar triclosan niet in zit. Het lijkt er wel op dat triclosan in tandpasta voordelen oplevert. Uit onderzoek blijkt dat triclosan de hoeveelheid tandplak, tandvleesontsteking, tandvleesbloeding en cariës van de tandkroon met enkele tot enkele tientallen procenten vermindert.

Wettelijk maximum in cosmetica

In de media ontstaat soms ophef over de veiligheid van het gebruik van triclosan.  Het is goed om te weten dat in Europa het gebruik van triclosan in is geregeld via de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG). Een onafhankelijke, wetenschappelijke commissie van de EU heeft het gebruik van triclosan als conserveermiddel in een beperkt aantal persoonlijke verzorgingsproducten goedgekeurd, namelijk zeep/douchegel, tandpasta, deodorant, gezichtspoeders en nagelproducten. In deze producten is het toegestaan, omdat het met de toegestane dosis van 0,3%, is voor je gezondheid. In mondwater mag triclosan ook gebruikt worden, maar dan mag er maar 0,2% inzitten.

Resistentieontwikkeling

Er is nog veel discussie over triclosan en resistentieontwikkeling. Resistentieontwikkeling houdt in dat bacteriën ongevoelig worden voor een desinfecterende stof, oftewel resistent. Omdat het gebruik van desinfectiemiddelen met triclosan door consumenten geen aantoonbare gezondheidswinst opleveren, wordt het gebruik ervan afgeraden. Desinfectiemiddelen met triclosan erin, ter voorkoming van infecties kun je beter alleen gebruiken als je huisarts het heeft voorgeschreven en je onder begeleiding van een arts of andere deskundige bent.

Risicotoelichting

Bij kunnen producten met triclosan veilig gebruikt worden voor zowel baby’s, kinderen en volwassenen.