In het kort

Mica is een dat in persoonlijke verzorgingsproducten, kinderschmink en verf zit, omdat het glanst en schittert/glinstert. Daarnaast is het bestand tegen hoge temperaturen, reageert het bijna niet met andere chemische stoffen en is het vrij doorzichtig. Door deze eigenschappen gebruikt men het ook veel in bijvoorbeeld de auto- en elektronica industrie. Producten met mica zijn bij .

Waarom zit deze stof in producten?

Mica is een groep van silicaatmineralen. Mica komt uit mijnen, meestal in China en India. Mica bestaat vooral uit kaliumaluminiumsilicaat (muscoviet). Het wordt vaak tot poeder verwerkt. Mica zit in persoonlijke verzorgingsproducten, zoals shampoolippenstift en oogschaduw. Mica geeft aan deze producten een glanzend, glinsterend of parelmoerachtig effect. Door deze eigenschappen zit het ook in kinderschmink, verf en metallic autolakken.

Verder gebruikt men in de industrie veel mica, omdat het goed bestand is tegen hoge temperaturen, niet reageert met andere chemische stoffen en vrij doorzichtig is. Mica zit onder andere in condensatoren, brandbestendige kabels, kachel- en ovenraampjes en in elektronica van auto’s en printplaten van smartphones, laptops en computers.

Mica kan in voedsel zitten om klonten te voorkomen. Op het etiket staat dan het E-nummer E555.

Is deze stof veilig?

Producten met mica zijn bij normaal gebruik veilig.

Meer informatie

Wat zegt de wet over mica?

De wet (Cosmeticaverordening 1223/2009/EG) stelt geen maximum aan de hoeveelheid mica die in persoonlijke verzorgingsproducten mag zitten. Mica is goedgekeurd voor gebruik in voedsel onder het E-nummer E555. Verder mag mica ook gebruikt worden in plastic producten die in aanraking komen met voedsel.

Gezondheidsrisico’s van werken met micapoeder

Als je vaak en lang wordt blootgesteld aan micapoeder kan dit schadelijk zijn voor de longen en tot ademhalingsklachten leiden. Het gaat dan om het inademen van fijne micastof op het werk. Als consument is de kans dat je fijne micastof inademt heel klein, omdat de micapoeder vaak verwerkt zit in een ‘nat’ product.

Kinderarbeid bij het winnen van mica

Het winnen bij mica uit mijnen leidt tot maatschappelijke discussie, omdat hierbij soms nog kinderen worden ingezet.