Toepassing

Chloorhexidinedigluconaat is een desinfecterende stof. Het komt voor als in persoonlijke verzorgingsproducten zoals mondwater, crème, make-up producten, zeep en cleansers. Deze chemische stof zorgt er in deze producten voor dat ze niet voortijdig bederven.

Bij licht geïnfecteerde schaaf- of snijwonden kan chloorhexidine-crème en -lotion gebruikt worden om de huid te ontsmetten. Het lichaam ruimt dan zelf de dode bacteriën op.

Actuele stand van zaken

Als chloorhexidinegluconaat als conserveermiddel in een product gebruikt wordt, is er een lagere concentratie toegepast. Dit is het geval bij persoonlijke verzorgingsproducten. Het zorgt er dan voor dat het product minder snel bederft doordat het de groei van bacteriën en schimmels remt. In persoonlijke verzorgingsproducten mag 0.3% chloorhexidinedigluconaat in zitten.

Chloorhexidinedigluconaat kan ook een ontsmettend middel zijn dat bacteriën en schimmels dood. De concentratie van chloorhexidinegluconaat is dan hoger dan 0.3%.  Bij de apotheek zijn crèmes met chloorhexidinedigluconaat te verkrijgen voor gebruik bij kleine wonden, zoals schaafwonden of snijwonden. Je ontsmet hiermee de wond, zodat er minder kans is op een infectie.
Chloorhexidinedigluconaat wordt vaak gebruikt in ziekenhuizen om de huid te desinfecteren vóór een operatie om infecties te voorkomen.

Mondhygiëne
Onderzoek toont aan dat mondwater met chloorhexidinegluconaat zeer effectief is tegen tandplak en tandvleesontstekingen. Er zijn echter tegelijkertijd ook aanwijzingen dat gebruik van mondwater met chloorhexidinegluconaat effect heeft op de nuttige bacteriën in de mond. In plaats van mondwater met chloorhexidinegluconaat te gebruiken krijg je ook een goede mondhygiëne door je tanden te poetsen en gebruik te maken van tandenstokers, ragers of flosdraad.

Resistentieontwikkeling
Er is nog veel discussie gaande over chloorhexidinedigluconaat en resistentieontwikkeling. Resistentieontwikkeling houdt in dat bacteriën ongevoelig worden voor een desinfecterende stof, oftewel resistent. Omdat het gebruik van desinfectiemiddelen met chloorhexidinedigluconaat door consumenten geen aantoonbare gezondheidswinst opleveren, wordt het gebruik ervan afgeraden. Desinfectiemiddelen met chloorhexidinedigluconaat erin, ter voorkoming van infecties kun je beter alleen gebruiken als je huisarts het heeft voorgeschreven en je onder begeleiding van een arts of andere deskundige bent.

Risicotoelichting

Bij zijn producten met chloorhexidinegluconaat erin voor zowel baby’s, als kinderen en volwassenen.

Voorkom dat chloorhexidinegluconaat in je ogen, mond of neus komt. Dit veroorzaakt irritatie.