In het kort

Chloorhexidinedigluconaat is een desinfecterende stof. Het komt in lage concentraties voor als in persoonlijke verzorgingsproducten. Chloorhexidinedigluconaat kan ook de zijn in een huiddesinfectiemiddel. Het doodt dan bacteriën en schimmels op de huid. De concentratie van chloorhexidinegluconaat is dan hoger dan wanneer het als conserveermiddel in een product zit.  

Waarom zit deze stof in producten?

Chloorhexidinedigluconaat komt voor als conserveermiddel in persoonlijke verzorgingsproducten, zoals mondwater, crème, make-up producten, handzeep en cleansers. Deze chemische stof zorgt er in deze producten voor dat ze langer goed blijven. Het remt de groei van bacteriën en schimmels. In persoonlijke verzorgingsproducten mag 0,3% chloorhexidinedigluconaat zitten.

Chloorhexidinedigluconaat wordt ook gebruikt als werkzame stof in huiddesinfectiemiddelen. De concentratie van chloorhexidinedigluconaat kan dan hoger dan 0,3% zijn. Het doodt dan bacteriën en schimmels op de huid. Bij de apotheek zijn crèmes met chloorhexidinedigluconaat te krijgen voor gebruik bij kleine wonden, zoals schaafwonden of snijwonden. Je ontsmet hiermee de wond, zodat er minder kans is op een infectie. Chloorhexidinedigluconaat wordt ook vaak gebruikt in ziekenhuizen om de huid te desinfecteren vóór een operatie en zo infecties te voorkomen. Daarnaast kan chloorhexidinedigluconaat als werkzame stof in desinfecterende handzeep en handgel zitten. Het doodt mogelijk aanwezige op je handen.

Is deze stof veilig?

Bij zijn producten met chloorhexidinegluconaat . Sommige mensen zijn overgevoelig voor chloorhexidinegluconaat, vooral mensen die regelmatig producten met chloorhexidinegluconaat gebruiken. Zij krijgen bijvoorbeeld last van uitslag, jeuk of bultjes op de huid of de slijmvliezen. In het ergste geval kan een anafylactische shock (ernstige allergische reactie) optreden.

Voorkom dat chloorhexidinedigluconaat in je ogen, mond of neus komt. Dit veroorzaakt irritatie.

Meer informatie

Wat zegt de wet over chloorhexidinedigluconaat?

In Europa is het gebruik van chloorhexidinedigluconaat in geregeld via de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG). Een onafhankelijk, wetenschappelijk comité (SCCS), dat de Europese Commissie adviseert over de veiligheid van stoffen in persoonlijke verzorgingsproducten, heeft het gebruik van chloorhexidinedigluconaat in persoonlijke verzorgingsproducten in de toegestane concentratie goedgekeurd. Het gebruik is in de toegestane concentratie veilig voor je gezondheid. Als conserveermiddel mag chloorhexidinedigluconaat in persoonlijke verzorgingsproducten tot een concentratie van 0,3% aanwezig zijn.

Chloorhexidinedigluconaat wordt ook gebruikt als werkzame stof in huiddesinfectiemiddelen. De concentratie van chloorhexidinedigluconaat kan dan hoger dan 0,3% zijn. Het doodt bacteriën en schimmels op de huid. Deze crèmes met chloorhexidinedigluconaat kun je in de apotheek krijgen en vallen onder de Geneesmiddelenwet.

Effecten van chloorhexidinedigluconaat op mondhygiëne

Onderzoek toont aan dat mondwater met chloorhexidinedigluconaat zeer effectief is tegen tandplak en tandvleesontstekingen. Maar tegelijkertijd zijn er ook aanwijzingen dat gebruik van mondwater met chloorhexidinedigluconaat effect heeft op de nuttige bacteriën in de mond. In plaats van mondwater met chloorhexidinedigluconaat te gebruiken kun je je mond ook voldoende verzorgen door je tanden te poetsen en gebruik te maken van tandenstokers, ragers of flosdraad.

Resistentieontwikkeling

Er is nog veel discussie over chloorhexidinedigluconaat en resistentieontwikkeling. Resistentieontwikkeling houdt in dat bacteriën ongevoelig worden voor een desinfecterende stof, oftewel resistent. Omdat het gebruik van desinfectiemiddelen met chloorhexidinedigluconaat door consumenten geen aantoonbare gezondheidswinst opleveren, wordt het gebruik ervan afgeraden. Als je desinfectiemiddelen met chloorhexidinedigluconaat wilt gebruiken om infecties te voorkomen, kun je deze beter alleen gebruiken als je huisarts deze heeft voorgeschreven en je onder begeleiding van een arts of andere deskundige bent.