Toepassing

Calciumsilicaten vormen een groep verschillende chemische verbindingen die worden gevormd uit calciumoxide en silica. Calciumsilicaten worden in veel verschillende producten gebruikt. Zo bestaat cement grotendeels uit calciumsilicaten. Van calciumsilicaat worden ook hittebestendige platen gemaakt. Deze worden bijvoorbeeld gebruikt in kachels of open haarden.

Calciumsilicaat in een zuiverder vorm wordt gebruikt in medicijnen, bij de productie van voedingsmiddelen of als voedseladditief. Het staat dan vaak op de verpakking in de ingrediëntenlijst vermeld als E552. Calciumsilicaat in voeding werkt als anti-klontermiddel of om te zorgen dat poeders goed kunnen ‘stromen’. Het absorbeert vocht en vermindert wrijving.

Calciumsilicaat kan ook in persoonlijke verzorgingsproducten zitten. Daar werkt het als absorberende stof, of . Op de ingrediëntenlijst wordt het dan ‘calcium silicate’ genoemd. Er zit dan meestal maar een hele kleine hoeveelheid in.

Actuele stand van zaken

Nanodeeltjes

Het calciumsilicaat dat als voedseladditief (E552) wordt gebruikt, bestaat uit een poeder van hele kleine deeltjes: nanodeeltjes. Er is veel aandacht voor eventuele van nanodeeltjes in voeding. Er wordt momenteel onderzoek naar gedaan. Van de calciumsilicaat deeltjes die je inslikt wordt maar een heel klein deel opgenomen.

Risicotoelichting

Calciumsilicaten kunnen oog- en luchtwegirritatie veroorzaken. Let op dat je calciumsilicaten, of producten waar veel calciumsilicaten in zitten (met name cement) niet in je oog krijgt en niet inademt.
Bij zijn consumentenproducten met calciumsilicaten erin .