In het kort

Calciumsilicaten vormen een groep van verschillende chemische verbindingen die worden gevormd uit calciumoxide en silica. Ze zitten bijvoorbeeld in cement, maar ook in voedsel, medicijnen of persoonlijke verzorgingsproducten. Bij zijn consumentenproducten met calciumsilicaten .

Waarom zit deze stof in producten?

Calciumsilicaten worden in veel verschillende producten gebruikt. Zo bestaat cement grotendeels uit calciumsilicaten. Van calciumsilicaat worden ook hittebestendige platen gemaakt. Deze worden bijvoorbeeld gebruikt in kachels of open haarden.

Calciumsilicaat in een zuiverder vorm wordt gebruikt in medicijnen, bij de productie van voedingsmiddelen of als voedseladditief. Het staat dan vaak op de verpakking in de ingrediëntenlijst vermeld als E552. Calciumsilicaat in voedingsmiddelen werkt als anti-klontermiddel of om te zorgen dat poeders goed kunnen ‘stromen’. Het absorbeert vocht en vermindert wrijving.

Calciumsilicaat kan ook in persoonlijke verzorgingsproducten zitten. Daar werkt het als absorberende stof, of . Op de ingrediëntenlijst wordt het dan ‘calcium silicate’ genoemd. Er zit dan meestal maar een hele kleine hoeveelheid in.

Is deze stof veilig?

Calciumsilicaten kunnen oog- en luchtwegirritatie veroorzaken. Let op dat je calciumsilicaten, of producten waar veel calciumsilicaten in zitten (vooral cement) niet in je ogen krijgt en niet inademt. Bij normaal gebruik zijn consumentenproducten met calciumsilicaten veilig.

Meer informatie

Nanodeeltjes in ons voedsel

Het calciumsilicaat dat als voedseladditief (E552) wordt gebruikt bestaat uit een poeder van hele kleine deeltjes. Er is veel aandacht voor mogelijke van nanodeeltjes ons voedsel. Hier wordt momenteel onderzoek naar gedaan. Van de calciumsilicaatdeeltjes die je inslikt wordt maar een heel klein deel in het lichaam opgenomen.