In het kort

Ascorbylpalmitaat (ascorbyl palmitate) is vetoplosbaar vitamine C. Je kunt de stof in persoonlijke verzorgingsproducten vinden. Bij zijn producten met ascorbylpalmitaat .

Waarom zit deze stof in producten?

Ascorbylpalmitaat is vetoplosbaar vitamine C. Het is geen , maar een . De stof wordt gemaakt door vitamine C en het vetzuur palmitinezuur te combineren. In persoonlijke verzorgingsproducten zit ascorbylpalmitaat maar in een kleine hoeveelheid als of , in combinatie met veel andere stoffen. Voorbeelden van producten waar ascorbylpalmitaat in kan zitten, zijn lippenstift, anti-muggenmiddel, zonnebrandcrème, gezichtscrème, kinderschmink, scheerschuim en lippenbalsem.

Ascorbylpalmitaat wordt ook gebruikt als antioxidant in voedsel, zodat het voedsel langer houdbaar blijft. Het heeft het E-nummer E304.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met ascorbylpalmitaat veilig. Producenten die ascorbylpalmitaat maken geven aan dat de stof in onverdunde vorm oogirritatie kan veroorzaken. In persoonlijke verzorgingsproducten zit een kleine hoeveelheid ascorbylpalmitaat, in verdunde vorm (in combinatie met veel andere stoffen).