In het kort

Oppervlakteactieve stoffen, zoals amfotere oppervlakteactieve stoffen, weken vuil los van bijvoorbeeld textiel of je huid. Bij zijn producten met amfotere oppervlakteactieve stoffen .

Waarom zit deze stof in producten?

Amfotere oppervlakteactieve stoffen zijn over het algemeen mild voor de huid en komen voor in persoonlijke verzorgingsproducten, zoals badschuim en shampoo. Daarnaast zitten de stoffen in was- en reinigingsmiddelen, zoals afwasmiddel.

Water alleen is vaak niet voldoende om wasgoed, de vaat of jezelf schoon te krijgen. Water blijft soms in de vorm van druppels liggen bovenop hetgeen dat je schoon wilt krijgen. Oppervlakteactieve stoffen voorkomen het ontstaan van druppels, zodat bijvoorbeeld je wasgoed, de vaat en je haar goed bevochtigd raken. Daarnaast weken oppervlakteactieve stoffen vuil los. Ook zorgen ze ervoor dat het vuil opgelost blijft in het water en remmen ze de groei van bacteriën af. Een voorbeeld van een amfotere oppervlakteactieve stof is cocamidopropylbetaïne.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met oppervlakteactieve stoffen veilig. Bij verkeerd gebruik, bijvoorbeeld als je deze stoffen veel en vaak op je huid krijgt, tasten ze het vettige laagje van je huid aan. Je kunt dan last krijgen van een droge en gevoelige huid.

Meer informatie

Wat zegt de wet over amfotere oppervlakteactieve stoffen?

In de Europese Unie is in de Europese Detergentenverordening (648/2004/EG) bepaald dat alle oppervlakteactieve stoffen in was- en reinigingsmiddelen moeten zijn.