In het kort

Aluminiumoxide is een hard materiaal dat in producten gebruikt wordt als schuurmiddel en vulstof. Aluminiumoxide zit in persoonlijke verzorgingsproducten, poetsmiddelen, lijmen en kitten. Ook kan het voorkomen in vloeren, meubels en elektronische apparaten. Bij zijn producten met aluminiumoxide .

Waarom zit deze stof in producten?

Aluminiumoxide is een hard materiaal dat niet snel slijt. Het is daardoor geschikt voor slijpen en schuren. Het zit als schuurmiddel in schuurpapier en in poetsmiddelen. Een andere eigenschap van aluminiumoxide is dat het ook als vulstof gebruikt kan worden. Bijvoorbeeld in coatings, lijmen, kitten en in kunststof, zoals in de bovenlaag van laminaat

Aluminiumoxide zit ook in cement. Een grotere hoeveelheid aluminiumoxide zorgt ervoor dat cement goed bestand is tegen hitte en bijvoorbeeld gebruikt kan worden in schoorstenen. Aluminiumoxide in poedervorm wordt gebruikt in persoonlijke verzorgingsproducten om je huid mee te scrubben. Ook zorgt het voor de schurende werking in tandpasta. Verder kan aluminiumoxide in kleurstoffen zitten in make-up en in zonnebrandcrème. 

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met aluminiumoxide veilig.

Meer informatie

Is aluminiumoxide een natuurlijke stof?

Aluminiumoxide is een fijn, wit kristallijn poeder dat slecht oplosbaar is in water. Een minerale vorm van aluminiumoxide is korund. Korund is een vaste stof die in de vrije natuur voorkomt.