In het kort

Aluminiumoxide is een hard materiaal dat gebruikt wordt als schuurmiddel en vulstof. Aluminiumoxide zit in persoonlijke verzorgingsproducten, poetsmiddelen, lijmen, kleefstof en kitten. Ook kan het voorkomen in vloeren, meubels en elektronische apparaten. Bij zijn producten met aluminiumoxide voor baby’s, kinderen en volwassenen.

Waarom zit deze stof in producten?

Aluminiumoxide is een hard materiaal dat niet snel slijt. Het is daardoor geschikt voor slijpen en schuren. Het zit als schuurmiddel in schuurpapier en in poetsmiddelen. Een andere eigenschap van aluminiumoxide is dat het ook als vulstof gebruikt kan worden. Bijvoorbeeld in coatings, lijmen, kleefstof, kitten en in kunststof, zoals in de bovenlaag van laminaat

Aluminiumoxide zit ook in cement. Een grotere hoeveelheid aluminiumoxide zorgt ervoor dat cement hittebestendig is en bijvoorbeeld gebruikt kan worden in schoorstenen. Aluminiumoxide in poedervorm wordt gebruikt voor persoonlijke verzorgingsproducten om de huid mee te scrubben. Of voor de schurende werking in tandpasta. Ook kan aluminiumoxide worden gebruikt in kleurstoffen voor make-up en in zonnebrandcrème. 

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met aluminiumoxide erin veilig te gebruiken.

Meer informatie

Is aluminiumoxide een natuurlijke stof?

Aluminiumoxide is een fijn, wit kristallijn poeder dat slecht oplosbaar is in water. Een minerale vorm van aluminiumoxide is korund. Korund is een vaste stof die in de vrije natuur voorkomt.