Toepassing

Acrylaten zitten in nagellak en hobbyverf. Deze zogenaamde filmvormers zorgen ervoor dat de nagellak of hobbyverf een harde en egale laag vormt. In gewone nagellak zitten . Polymeren zijn chemische verbindingen die uit een lange reeks van dezelfde moleculen bestaan. 

Bij het aanbrengen van kunstnagels worden acrylaat-monomeren  gebruikt. Een monomeer is een los molecuul dat (nog) niet in een lange keten zit. Bij het aanbrengen van kunstnagels moeten de monomeren nog lange reeksen vormen. Dat heet polymeriseren; er ontstaan polymeren. Het polymeriseren gebeurt meestal onder een UV-lamp of LED-lamp. 

Risicotoelichting

Bij het aanbrengen van de kunstnagels wordt gewerkt met acrylaat-monomeren. Onder een UV-lamp of LED-lamp vormen de monomeren een keten. Zo ontstaan acrylaat-polymeren. Acrylaat-polymeren zijn , maar voor acrylaat-monomeren kun je allergisch zijn of allergisch worden. Alleen professionele nagelstylisten mogen werken met acrylaat-monomeren. Het is namelijk erg belangrijk om de acrylaat-monomeren zorgvuldig aan te brengen zodat ze niet op de huid rondom je nagel komen. Nagelstylisten zijn daarin geoefend. Ook is het heel belangrijk dat alle monomeren polymeriseren tot acrylaat-polymeren. Nagelstylisten hebben professionele UV-lampen die zorgen dat alle acrylaat-monomeren polymeriseren tot acrylaat-polymeren. 

Allergie speelt geen rol bij acrylaat-polymeren. Nagellak met acrylaat-polymeren erin is veilig te gebruiken.