In het kort

Acrylaten zitten vaak in producten als of . Acrylaten zitten bijvoorbeeld in verf op waterbasis, acrylaatkit en in nagellak, gelnagels of acrylnagels. Bij het zetten van kunstnagels gebruiken nagelstylisten acrylaat-monomeren. Deze vormen bij het uitharden acrylaat- . Acrylaat-polymeren zijn , maar voor acrylaat-monomeren kun je allergisch zijn of allergisch worden.

Waarom zit deze stof in producten?

Acrylaten zijn een groep van verschillende chemische stoffen. Ze zitten bijvoorbeeld als bindmiddel in verf op waterbasis. Zulke verf wordt daarom ook wel ‘acrylaatverf’ of ‘acrylverf’ genoemd, maar acrylaten zitten ook in latexverf. Het bindmiddel ‘bindt’ de chemische stoffen in verf aan elkaar. Daarnaast zorgen acrylaten als filmvormer tijdens het drogen voor de uiteindelijke harde laag. Acrylaten zitten ook in nagellak als filmvormer. Ook hierin zorgen ze ervoor dat de nagellak een harde en egale laag vormt. In gewone nagellak zitten acrylaat-polymeren. Polymeren zijn chemische verbindingen die uit een lange reeks van dezelfde delen (monomeren) bestaan.

Bij het aanbrengen van kunstnagels, zoals gelnagels en acrylnagels, worden acrylaat-monomeren gebruikt. Een monomeer is een los deel dat (nog) niet in een lange keten zit. Bij het laten zetten van kunstnagels moeten de monomeren nog lange reeksen vormen. Dat heet polymeriseren; er ontstaan polymeren. Het polymeriseren gebeurt meestal onder een UV-lamp of LED-lamp. Dit zorgt ervoor dat de nagels hard worden.

Is deze stof veilig?

Acrylaat-polymeren zijn veilig, maar voor acrylaat-monomeren kun je allergisch zijn of allergisch worden. Het is erg belangrijk om de acrylaat-monomeren zorgvuldig aan te brengen, zodat ze niet op de huid rondom je nagel komen. Nagelstylisten zijn daarin geoefend. Als de acrylaat-monomeren 2-hydroxyethylmetacrylaat (HEMA) en di-HEMA trimethylhexyl dicarbamaat in het product zitten, moet op het etiket staan dat alleen professionals het product mogen gebruiken en hoor je het niet zelf te gebruiken. Het is heel belangrijk dat álle monomeren polymeriseren tot acrylaat-polymeren. Nagelstylisten hebben professionele UV-lampen die hiervoor zorgen.

Allergie speelt geen rol bij acrylaat-polymeren. Bij is nagellak met acrylaat-polymeren veilig.

In verf met acrylaten als bindmiddel kunnen ook kleine hoeveelheden acrylaat-monomeren zitten. Bij sommige mensen kunnen die leiden tot een allergische reactie bij contact met de huid, maar meestal komt de allergische reactie met verf door andere stoffen die in de verf zitten. Zie hiervoor de pagina binnenlak.