In het kort

Zand is een natuurlijk materiaal en wordt ook wel kwarts of siliciumdioxide genoemd. Producten met zand zijn bij .

Waarom zit deze stof in producten?

Zand bestaat uit hele kleine steentjes en wordt gewonnen uit plassen en rivieren. Zand wordt veel in de bouw en onder bestrating gebruikt en zit in bouwstoffen, zoals cement en beton. Het wordt ook gebruikt als speelzand, voor zowel binnen als buiten.

Zand wordt ook wel kwarts of siliciumdioxide genoemd. Nanodeeltjes van siliciumdioxide vormen de anti-aanbaklaag van een pan. Als anti-aanbaklaag in een pan is siliciumdioxide in nano-vorm veilig, en goedgekeurd als voedselcontactmateriaal door het Europese Agentschap voor Voedselveiligheid (EFSA).

Is deze stof veilig?

Producten met zand zijn bij normaal gebruik veilig voor zowel kinderen als volwassenen.

Meer informatie

Gezondheidsrisico’s werken met zand

Herhaaldelijke en langdurige blootstelling aan zand kan schadelijk zijn voor de longen en kan tot kanker in luchtwegen leiden. Het gaat dan om het inademen van heel fijn zand in de vorm van stof, gedurende de dag voor een lange periode. Dit betekent dat het een zorg is voor werknemers die in aanraking met dit stof komen. Bij het spelen met zand of op het strand is het inademen van zandstof verwaarloosbaar en dus ook niet schadelijk voor de gezondheid.