Toepassing

Palmolie is een plantaardige olie, die uit de vruchten van de oliepalm komt. Het is vooral afkomstig van oliepalmplantages in Maleisië en Indonesië.

Palmolie is een grondstof van ingrediënten die in persoonlijke verzorgingsproducten, zoals zeep, crèmespoeling, deodorant, lippenbalsem, zonnebrandcrème, scheerschuim, billendoekjes, anti-muggenmiddel, shampoo, en in was- en reinigingsmiddelen kunnen zitten. Ook worden bepaalde soorten lampolie gemaakt op basis van palmolie. Palmolie zit verder als grondstof in biodiesel en in voedingsmiddelen, zoals frituurolie, kan ook palmolie zitten. Palmolie wordt daarnaast gebruikt bij de productie van chips, koekjes, pindakaas en sauzen. In palmolie zit meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Wil je meer weten over palmolie in voeding, kijk dan op de website van het Voedingscentrum.

In persoonlijke verzorgingsproducten en was- en reinigingsmiddelen heeft palmolie vaak een functie als of oppervlakteactieve stof. Een emulgator helpt bij het mengen van stoffen. Oppervlakteactieve stoffen voorkomen dat een vloeistof druppels vormt. Zo raken bijvoorbeeld je wasgoed, de vaat en je haar goed bevochtigd. Daarnaast weken oppervlakteactieve stoffen vuil los en zorgen ze ervoor dat het vuil opgelost blijft in het water. Palmolie zit in lampolie als brandstof en in voedingsmiddelen als voedingsstof.     

Actuele stand van zaken

Duurzame palmolie (RSPO)

Bedrijven en maatschappelijke organisaties hebben in 2004 stichting Ronde Tafel Duurzame Palmolie (Roundtable on Sustainable Palm Oil) opgezet. De RSPO brengt palmolietelers, verwerkers van palmolie, producenten van consumentenproducten, verkopers en maatschappelijke organisaties samen. Zij hebben afspraken gemaakt over het duurzaam maken van palmolie. Een zo’n afspraak is dat palmolietelers hun plantages niet mogen uitbreiden als hierdoor tropisch regenwoud en gebieden waarin veel verschillende soorten dieren en planten leven verloren gaan. Op sommige producten waar palmolie in zit, staat het RSPO keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat minimaal 95% van de palmolie in een product duurzaam geproduceerd is. Op de website van Milieu Centraal vind je een Keurmerkenwijzer. Daar vind je ook een beschrijving van het RSPO keurmerk.     

Risicotoelichting

Bij zijn producten met palmolie te gebruiken.