In het kort

Palmolie is plantaardige olie die uit de vruchten van de oliepalm komt. Palmolie is een stof die in allerlei producten wordt gebruikt. Bij zijn producten met palmolie te gebruiken.

Waarom zit deze stof in producten?

Palmolie is een grondstof van ingrediënten die in persoonlijke verzorgingsproducten kunnen zitten. Voorbeelden zijn zeep, crèmespoeling, deodorant, lippenbalsem, zonnebrandcrème, scheerschuim, billendoekjes, anti-muggenmiddel, shampoo, en was- en reinigingsmiddelen. In persoonlijke verzorgingsproducten en was- en reinigingsmiddelen heeft palmolie vaak een functie als of . Een emulgator helpt bij het mengen van stoffen. Wasactieve stoffen voorkomen dat een vloeistof druppels vormt. Zo raken bijvoorbeeld je wasgoed, de vaat en je haar goed bevochtigd. Ook weken wasactieve stoffen vuil los en zorgen ze ervoor dat het vuil opgelost blijft in het water.

In bepaalde soorten lampolie zit palmolie als brandstof. Palmolie wordt ook gebruikt bij de productie van biodiesel. Palmolie zit verder in voedingsmiddelen, zoals frituurolie, chips, koekjes, pindakaas en sauzen. In palmolie zit meer verzadigd vet dan andere oliesoorten, wat het op hart- en vaatziekten vergroot. Wil je meer weten over palmolie in voeding? Kijk dan op de website van het Voedingscentrum.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met palmolie veilig te gebruiken.

Meer informatie

Duurzame palmolie (RSPO)

Palmolie heeft een negatief imago, omdat er door de productie van palmolie veel natuurgebieden verloren zijn gegaan. Bedrijven en maatschappelijke organisaties hebben in 2004 stichting Ronde Tafel Duurzame Palmolie (Roundtable on Sustainable Palm Oil; RSPO) opgezet. De RSPO brengt palmolietelers, verwerkers van palmolie, producenten van consumentenproducten, verkopers en maatschappelijke organisaties samen. Zij maken afspraken over het duurzaam maken van palmolie. Een zo’n afspraak is dat palmolietelers hun plantages niet mogen uitbreiden als hierdoor tropisch regenwoud en gebieden waarin veel verschillende soorten dieren en planten leven verloren gaan. Op sommige producten waar palmolie in zit, staat het RSPO keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat minimaal 95% van de palmolie in een product duurzaam geproduceerd is. Op de website van Milieu Centraal vind je een Keurmerkenwijzer. Daar vind je ook een beschrijving van het RSPO keurmerk.