In het kort

Palmolie is plantaardige olie uit de vruchten van de oliepalm. Palmolie is een stof die in veel verschillende producten wordt gebruikt. Bij zijn producten met palmolie .

Waarom zit deze stof in producten?

Palmolie in persoonlijke verzorgingsproducten

Palmolie is een grondstof voor ingrediënten die in persoonlijke verzorgingsproducten, zoals zonnebrandproducten en lippenbalsem, kunnen zitten.

Palmolie in lampolie

In bepaalde soorten lampolie zit palmolie als brandstof. Palmolie wordt ook gebruikt bij de productie van biodiesel en zit als brandstof in sommige aanmaakblokjes.

Palmolie in voedingsmiddelen

Palmolie zit verder in voedingsmiddelen, zoals frituurolie, chips, koekjes, pindakaas en sauzen. In palmolie zit meer verzadigd vet dan in andere oliesoorten, wat het op hart- en vaatziekten vergroot. Wil je meer weten over palmolie in voeding? Kijk dan op de website van het Voedingscentrum.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met palmolie veilig.

Meer informatie

Duurzame palmolie (RSPO)

Palmolie heeft een negatief imago, omdat er door de productie van palmolie veel natuurgebieden verloren gaan. Bedrijven en maatschappelijke organisaties hebben in 2004 stichting Ronde Tafel Duurzame Palmolie (Roundtable on Sustainable Palm Oil; RSPO) opgezet. Deze RSPO brengt palmolietelers, verwerkers van palmolie, producenten van consumentenproducten, verkopers en maatschappelijke organisaties samen. Zij maken afspraken over het duurzaam maken van palmolie. Een van die afspraken is dat palmolietelers hun plantages niet mogen uitbreiden als hierdoor tropisch regenwoud of gebieden waarin veel verschillende soorten dieren en planten leven verloren gaan. Op sommige producten waar palmolie in zit, staat het RSPO keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat minimaal 95 procent van de palmolie in een product duurzaam geproduceerd is. Op de website van Milieu Centraal vind je een Keurmerkenwijzer met een beschrijving van het RSPO keurmerk.