In het kort

Kationogene oppervlakteactieve stoffen zijn stoffen die vooral in wasverzachters zitten en je wasgoed zacht en soepel maken. Bij zijn producten met kationogene oppervlakteactieve stoffen .

Waarom zit deze stof in producten?

Kationogene oppervlakteactieve stoffen in was- en reinigingsmiddelen

Kationogene oppervlakteactieve stoffen zitten in was- en reinigingsmiddelen, en dan vooral in wasverzachters. Door het wassen heeft wasgoed een negatieve lading aan de oppervlakte. Bij het drogen kan hierdoor het wasgoed stug gaan aan voelen. Wasverzachters bevatten positief geladen (kationogene) oppervlakte-actieve stoffen. Tijdens de laatste spoelbeurt hecht de wasverzachter zich aan de stof vast, wat zorgt dat de stof zachter aanvoelt. Ook zorgt het ervoor dat de stof niet/minder statisch is en makkelijker te strijken omdat het wasgoed minder kreukt.

Kationogene oppervlakteactieve stoffen in andere producten

Kationogene oppervlakteactieve stoffen zitten ook in andere soorten producten:

  • Persoonlijke verzorgingsproducten, zoals haarconditioners. Ze zorgen ervoor dat het haar zacht en soepel wordt.

  • Desinfectiemiddelen. Sommige kationogene oppervlakteactieve stoffen hebben namelijk een antibacteriële werking. Deze desinfectiemiddelen worden vooral door professionals gebruikt om oppervlakken vrij te maken van ziektekiemen zoals bijvoorbeeld bacteriën en schimmels. Dit zijn andere kationogene oppervlakteactieve stoffen dan degene die in wasverzachter zitten.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met kationogene oppervlakteactieve stoffen veilig. Bij verkeerd gebruik, bijvoorbeeld als je een product met deze stof onverdund op je huid krijgt, kun je last krijgen van huidirritatie.

Meer informatie

Komen kationogene oppervlakteactieve stoffen via kleding in contact met je huid?

Kationogene oppervlakteactieve stoffen zitten vooral in wasverzachters. Ze hechten zich goed aan bijvoorbeeld katoen en wol en blijven na het wassen deels achter op je wasgoed. Als je kleding, handdoeken of beddengoed aanraakt, kan je huid dus in aanraking komen met kationogene oppervlakteactieve stoffen uit je wasverzachter. Het gaat dan om hele kleine hoeveelheden en het heeft daarom geen invloed op je gezondheid. 

Wat zegt de wet over kationogene oppervlakteactieve stoffen?

In de wet worden schoonmaakmiddelen 'detergentia' genoemd. De Europese Detergentenverordening (648/2004/EG) geldt voor alle schoonmaakmiddelen (dus ook wasverzachters) en in alle Europese landen. De verordening stelt eisen ter bescherming van het milieu en menselijke gezondheid. Er staat bijvoorbeeld in dat oppervlakteactieve stoffen die in was- en reinigingsmiddelen zitten moeten zijn.