Toepassing

Oppervlakteactieve stoffen zorgen ervoor dat het te reinigen materiaal (je haar, je was, je vaat) goed bevochtigd wordt. Ook zorgen ze voor het oplossen van vuil en vlekken. Kationogene oppervlakteactieve stoffen zorgen vooral voor goede bevochtiging van bijvoorbeeld wasgoed en worden vooral gebruikt in wasverzachters.

Water alleen is vaak niet voldoende om wasgoed en vaat schoon te krijgen. Dat komt omdat water soms in de vorm van druppels bovenop het te reinigen materiaal blijft liggen. Oppervlakteactieve stoffen voorkomen druppelvorming, zodat bijvoorbeeld je wasgoed, je vaat en je haar goed bevochtigd raken. Daarnaast weken oppervlakteactieve stoffen vuil los van bijvoorbeeld je wasgoed, de vaat en je huid. Ook zorgen ze ervoor dat het vuil opgelost blijft in het water. Kationogene oppervlakteactieve stoffen zijn goede bevochtigers maar minder goede reinigers.

Actuele stand van zaken

Kationogene oppervlakteactieve stoffen worden veel gebruikt in wasverzachters. Ze hechten zich goed aan bijvoorbeeld katoen en wol, en blijven na het wassen (voor een deel) achter op je kleding. Tijdens het dragen van de kleding, kan je huid dus in aanraking komen met kationogene oppervlakteactieve stoffen uit je wasverzachter. Het gaat dan om zo’n kleine hoeveelheden, dat het geen invloed heeft op je gezondheid.  

Sommige kationogene oppervlakteactieve stoffen hebben een antibacteriële werking en worden gebruikt in desinfectiemiddelen voor professioneel gebruik. Dit zijn andere kationogene oppervlakteactieve stoffen dan degene die in wasverzachter zitten.

In Europa is in de Europese Detergentenverordening (648/2004/EG) bepaald dat alle oppervlakteactieve stoffen die in was- en reinigingsmiddelen worden gebruikt, biologisch afbreekbaar moeten zijn.

Risicotoelichting

Producten met kationogene oppervlakteactieve stoffen erin zijn als je ze gebruikt volgens de adviezen op de verpakking. Bij verkeerd gebruik, bijvoorbeeld als je deze stof onverdund op je huid krijgt, kan je last krijgen van huidirritatie.