In het kort

Kationogene oppervlakteactieve stoffen worden vooral gebruikt voor het bevochtigen van wasgoed in wasverzachters. Bij zijn producten met kationogene oppervlakteactieve stoffen .

Waarom zit deze stof in producten?

Kationogene oppervlakteactieve stoffen zitten in was- en reinigingsmiddelen, vooral in wasverzachter, om druppelvorming te voorkomen. Zodat raakt je wasgoed goed bevochtigd en blijft water niet in de vorm van druppels op je wasgoed liggen. Daarnaast weken oppervlakteactieve stoffen vuil los. Ook zorgen ze ervoor dat het vuil opgelost blijft in het water, zodat het water het vuil makkelijk kan afvoeren. Kationogene oppervlakteactieve stoffen zijn goede bevochtigers, maar minder goede reinigers.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met kationogene oppervlakteactieve stoffen veilig. Bij verkeerd gebruik, bijvoorbeeld als je een product met deze stof onverdund op je huid krijgt, kan je last krijgen van huidirritatie.

Meer informatie

Komen kationogene oppervlakteactieve stoffen via kleding in contact met je huid?

Kationogene oppervlakteactieve stoffen zitten vooral veel wasverzachters. Ze hechten zich goed aan bijvoorbeeld katoen en wol en blijven na het wassen (voor een deel) achter op je kleding. Tijdens het dragen van de kleding, kan je huid dus in aanraking komen met kationogene oppervlakteactieve stoffen uit je wasverzachter. Het gaat dan om hele kleine hoeveelheden en het heeft daarom geen invloed op je gezondheid.  

Wat zegt de wet over kationogene oppervlakteactieve stoffen?

In de Europese Unie staat in de Europese Detergentenverordening (648/2004/EG) dat alle oppervlakteactieve stoffen die in was- en reinigingsmiddelen moeten zijn.

Professioneel gebruik: antibacteriële werking

Sommige kationogene oppervlakteactieve stoffen hebben een antibacteriële werking en worden gebruikt in desinfectiemiddelen voor professioneel gebruik. Dit zijn andere kationogene oppervlakteactieve stoffen dan degene die in wasverzachter zitten.