Butylbenzoaat wordt gebruikt in persoonlijke verzorgingsproducten, in plastic voedselcontactmaterialen en in glow sticks. Bij Dit betekent dat je een product gebruikt zoals het bedoeld is, of zoals het op het etiket beschreven staat. Abnormaal gebruik van een product is bijvoorbeeld een halve tube tandpasta in je mond doen. Of met haarspray je planten laten glanzen. Of geen raam open doen wanneer er op het product staat dat je het in een goed geventileerde ruimte moet gebruiken, zoals bij gebruik van verf of een impregneerspuitbus. zijn producten met butylbenzoaat Veilig betekent dat er geen schadelijke effecten op de gezondheid door het gebruik van producten (met daarin chemische stoffen) te verwachten zijn. De uitspraak over ‘veilig’ gaat uit van normaal gebruik..
Waarom zit deze stof in producten?.
Butylbenzoaat mag gebruikt worden als Een conserveermiddel voorkomt of remt de groei van bacteriën, schimmels en gisten. Door conserveermiddelen aan een product toe te voegen blijft het product langer houdbaar. of Een geurstof is een chemische stof die een duidelijke geur heeft. in persoonlijke verzorgingsproducten. Verder mag butylbenzoaat gebruikt worden als weekmaker in plastic voedselcontactmaterialen, bijvoorbeeld in verpakkingen en bestek. Daarnaast kan butylbenzoaat als Een oplosmiddel is een vloeibare stof waarin andere chemische stoffen opgelost kunnen worden. Het wordt gebruikt om vaste stoffen op te lossen, om harde substanties vloeibaar te maken en om geuren te verspreiden. Naast water zijn alcoholen een bekende groep oplosmiddelen. worden gebruikt in de vloeistof die in glow sticks zit.
Is deze stof veilig?.
Bij normaal gebruik zijn producten met butylbenzoaat veilig.
Butylbenzoaat kan wel irritatie veroorzaken als het op je huid komt en prikken wanneer het in je ogen komt.
Meer informatie.
Wat zegt de wet over butylbenzoaat?
Volgens Bijlage V van de Cosmeticaverordening mag er in persoonlijke verzorgingsproducten maximaal 0,5% butylbenzoaat als conserveermiddel in zitten.
Butylbenzoaat is toegestaan als toevoeging in plastic voedselcontactmaterialen, bijvoorbeeld in verpakkingen en bestek. Dit is vastgelegd in de Verordening 10/2011/EU voor plastic voedselcontactmaterialen en Verordening 2022/1616 voor gerecycled plastic.