In het kort

Zilver is een edelmetaal dat gebruikt wordt in allerlei producten zoals sieraden, elektronische producten en bestek. Bij zijn producten waar zilver in zit .

Waarom zit deze stof in producten?

Zilver in sieraden

Zilver wordt veel gebruikt voor het maken van sieraden. Zilver heeft een sierlijke uitstraling en gaat lang mee. Daarom zit het soms ook in tafelvoorwerpen en bestek. Zilver is een edelmetaal met een mooie witte glans. Het is minder kostbaar en iets harder dan goud. Omdat zuiver zilver (ook wel ‘fijnzilver’) te zacht is voor gebruik wordt het bijna altijd vermengd met kleine hoeveelheden van andere metalen die het sterker maken. Dit heet legeren. De bekendste legering is sterling zilver. Het bestaat voor 92,5% uit puur zilver en 7,5% ander materiaal. We noemen dit eerste gehalte zilver. Je herkent het aan het keurteken met het getal 925 dat naar het percentage zuiver zilver verwijst. Het kan ook uit 83% zilver bestaan (tweede gehalte zilver) of uit 80% zilver bestaan (derde gehalte zilver).

Zilver in overige producten

Zilver beschikt over een goede elektrische geleiding. Hierdoor is zilver geschikt om te verwerken in elektrische en elektronische producten. Zilver wordt ook gebruikt om voorwerpen van minderwaardige metalen te verzilveren. Bijvoorbeeld als een product van brons een laagje zilver krijgt.

Daarnaast wordt zilver, met E nummer E174 gebruikt in voeding als metaalkleurige kleurstof, bijvoorbeeld in decoraties voor taarten.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten waar zilver in zit veilig.

Meer informatie

Keurteken voor zilver

Zilveren voorwerpen die in Nederland worden verhandeld, moeten volgens de Waarborgwet voorzien zijn van een geldig keurteken. Dit keurteken dat wordt afgegeven door een onafhankelijke waarborginstelling. Het keurteken bewijst de echtheid en bevat een getal dat verwijst naar de hoeveelheid zuiver zilver in het voorwerp. Want, zuiver zilver wordt vrijwel altijd vermengd met andere metalen om het sterker te maken.

Legering versus zilver

Een legering met minder dan 80% zilver mag in Nederland geen zilver worden genoemd. Dit staat beschreven in de Waarborgwet. Hierin staat ook dat iedere handelaar in zilveren voorwerpen verplicht is zijn producten te laten onderzoeken op zilvergehalte. Een uitzondering wordt gemaakt voor zilveren sieraden lichter dan 8 gram.