In het kort

Goud is een edelmetaal. Goud kan in verschillende producten zitten, het meeste goud wordt gebruikt in sieraden. Bij zijn producten waar goud in zit .

Waarom zit deze stof in producten?

Goud is een edelmetaal dat vaak gebruikt wordt in sieraden. Goud behoudt zijn glans, is veelzijdig, smeedbaar, gaat lang mee. Ook reageert het niet met zuurstof waardoor het zijn kleur behoudt. Zuiver goud (24 karaat) is van nature te zacht om een sieraad van te maken. Daarom wordt het gemengd met metalen zoals zilver, palladium en koper. Dit heet legeren. Hierdoor krijgt het goud zijn specifieke kleur, bijvoorbeeld roségoud of witgoud.

Goud wordt ook gebruikt in elektronica en kronen voor kiezen. Als metaalkleurige kleurstof kun je goud zelfs in je voeding aantreffen, bijvoorbeeld als decoratie op een taartje. In voeding wordt goud aangeduid met het E-nummer E175.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten waar goud in zit veilig.

Meer informatie

Keurteken voor goud

Gouden voorwerpen die in Nederland worden verhandeld, moeten een keurteken bevatten. Het keurteken bewijst de echtheid en bevat een getal dat verwijst naar de hoeveelheid zuiver edelmetaal in het goud. Zuiver goud is 24 karaat en is zeer zacht. Daarom is het niet geschikt om sieraden van 24 karaat goud te maken. Het meest voorkomende goudgehalte in Nederland is 14 karaat en wordt aangegeven met een gegraveerd keurteken met het getal 585. Sieraden van 18 karaat hebben een hoger gehalte zuiver goud, en hebben een het keurteken met het getal 750.