Calciumsulfaat is een mineraal. Het is beter bekend als ‘gips’. Het wordt in heel veel verschillende producten gebruikt. Bijvoorbeeld in bouwmaterialen zoals cement. Calciumsulfaat wordt ook gebruikt in gipsverband om verstuikte of gebroken lichaamsdelen te fixeren. En schoolbordkrijtjes zijn ook gemaakt van calciumsulfaat.
Calciumsulfaat wordt soms toegevoegd aan voedingsmiddelen, persoonlijke verzorgingsproducten en medicijnen. Daarin werkt het als Een stabilisator is een stof die een chemische reactie in een product verlaagt. Voorbeelden van stabilisatoren zijn antioxidanten en emulgatoren. Een stabilisator kan ook schuimvorming in producten voorkomen. of vulmiddel. Bij voedingsmiddelen wordt calciumsulfaat aangeduid met het E-nummer E516. Op Onder persoonlijke verzorgingsmiddelen vallen alle cosmetische producten zoals zeep, bodylotions, shampoo, tandpasta, billendoekjes en andere huidreinigingsdoekjes, make-up en zonnebrandmiddelen. staat calciumsulfaat soms aangeduid als CI 77231.
Calciumsulfaat wordt aan cement toegevoegd om het uitharden te vertragen. Daarmee wordt de zogeheten verwerkingstijd langer.
Risicotoelichting
Bij Dit betekent dat je een product gebruikt zoals het bedoeld is, of zoals het op het etiket beschreven staat. Abnormaal gebruik van een product is bijvoorbeeld een halve tube tandpasta in je mond doen. Of met haarspray je planten laten glanzen. Of geen raam open doen wanneer er op het product staat dat je het in een goed geventileerde ruimte moet gebruiken, zoals bij gebruik van verf of een impregneerspuitbus. Normaal gebruik pas je waarschijnlijk al toe. zijn producten waar calciumsulfaat in zit Veilig betekent dat er geen schadelijke effecten op de gezondheid door het gebruik van producten (met daarin chemische stoffen) te verwachten zijn. De uitspraak over ‘veilig’ gaat uit van normaal gebruik door een gemiddelde Nederlander..