In het kort.
Boriumsilicaat is een hard glas. Dit soort glas wordt vooral gebruikt in ovenschalen. Bij zijn producten met boriumsilicaat .
Waarom zit deze stof in producten?.
Boriumsilicaat glas is een harde glassoort. Het is een zout van boor en kiezelzuur. De belangrijkste bestanddelen zijn siliciumdioxide (SiO2) en boortrioxide (B2O3). Boriumsilicaat wordt gebruikt als grondstof voor bijvoorbeeld ovenschalen, drinkglazen, rietjes, laboratoriumglaswerk, ramen en elektronica.
Boriumsilicaat glas is lichter van gewicht dan ander glas. Ook kan beter tegen hitte en beschadigt het minder snel. Hierdoor is het geschikt voor gebruik in producten die bestand moeten zijn tegen hitte en niet snel mogen breken.
Glas gemaakt van boriumsilicaat mag je niet in de glasbak weggooien. Bij de temperaturen waarbij gewoon glas smelt, vormt boriumsilicaat klonten. Hierdoor kunnen de machines in de glasfabriek verstopt raken.
Is deze stof veilig?.
Bij normaal gebruik zijn producten met boriumsilicaat veilig. Chemische stoffen komen niet snel vrij uit producten gemaakt van boriumsilicaat.
Meer informatie.
Wat zegt de wet over boriumsilicaat?
Er is geen wettelijke maximum hoeveelheid voor boriumsilicaat in producten vastgelegd in richtlijnen. Het is aan de producent om te beoordelen of een gebruikte hoeveelheid veilig is.