Toepassing

Alkylfenolethoxylaten (APEO's) is een groep van stoffen. De bekendste stoffen uit de groep zijn nonylfenolethoxylaten (NPE's) of nonoxynolen. Nonylfenolethoxylaten zijn niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen en worden in diverse chemische processen gebruikt. Onder andere bij de productie van rubber banden en andere rubberproducten.
In producten zitten alkylfenolethoxylaten onder meer in coatings, verven en inkten, waar ze als , verharder en werken. Of bijvoorbeeld in lijm als . Producten met alkylfenolethoxylaten komen soms ook weer in andere producten terecht. Bijvoorbeeld via de lijm in de onderlagen van tapijt.

Actuele stand van zaken

Alkylfenolethoxylaten kunnen via afvalwater in het milieu terechtkomen. Eenmaal in het milieu worden deze stoffen afgebroken naar nonylfenol, een stof die hormoonverstorende effecten heeft op het milieu. Om het milieu te beschermen zijn er strenge regels voor het gebruik van alkylfenolethoxylaten. Zo mogen deze stoffen alleen in hoeveelheden van minder dan 0,1% voorkomen in onder andere schoonmaakmiddelen, textiel en persoonlijke verzorgingsproducten.
Voor andere producten zoals verven, lijmen en rubberproducten geldt deze beperking niet. In deze producten kunnen de stoffen worden gebruikt.

Risicotoelichting

Bij zijn producten met alkylfenolethoxylaten veilig.