In het kort

Icaridine (ook bekend als picaridine) is een insectenafwerende stof. Het zit in middelen om je te helpen beschermen tegen muggen en teken. Bij zijn deze middelen voor volwassenen. Baby’s en jonge kinderen kunnen bij het gebruik van icaridine in anti-insectenmiddelen meer blootgesteld worden aan de stof dan wenselijk is. Deze middelen mag je daarom meestal niet gebruiken bij kinderen jonger dan 3 jaar. Middelen met icaridine worden vaak ook afgeraden als je zwanger bent.

Waarom zit deze stof in producten?

Icaridine is een insectenafwerende stof. Het zit in bepaalde anti-muggenmiddelen en anti-tekenmiddelen. Middelen met icaridine zijn vrij nieuw in Nederland. De gebruikelijke concentratie van icaridine in insecten-afwerende middelen is 15% of 20%.

Alternatief voor DEET

Icaridine kan als een alternatief gebruikt worden voor DEET. Het werkt net zo goed tegen muggen en teken, maar zonder de irriterende eigenschappen van DEET. Ook hoeft er minder icaridine in een middel te zitten in vergelijking met middelen met DEET. In tegenstelling tot DEET is icaridine bijna reukloos en tast het geen kunststoffen aan.

Is deze stof veilig?

Let op bij gebruik van icaridine bij baby’s en jonge kinderen

Bij normaal gebruik zijn middelen met icaridine veilig voor volwassenen die niet zwanger zijn. Baby’s en jonge kinderen kunnen bij het gebruik van icaridine in anti-insectenmiddelen meer blootgesteld worden aan de stof dan wenselijk is. Anti-insectenmiddelen met een concentratie van 20% icaridine zijn daarom meestal niet geschikt voor kinderen jonger dan 3 jaar.

Anti-insectenmiddelen met een concentratie van 15% icaridine kun je wel bij jonge kinderen gebruiken, maar meestal wel maar 1 keer per dag. Lees goed de gebruiksaanwijzing van anti-insectenmiddelen. Daarin staat hoe het middel moet worden gebruikt en voor wie het wel of niet geschikt is.

Gebruik van icaridine tijdens de zwangerschap

Het gebruik van middelen met icaridine wordt afgeraden als je zwanger bent, omdat volgens onderzoek niet met zekerheid uit te sluiten zijn.

Gebruik van icaridine in het buitenland

In landen waar muggen gevaarlijke ziekten overbrengen, weegt het risico van mogelijke bijwerkingen door icaridine niet altijd op tegen het risico van de door muggen overgedragen ziekten. Bekijk voor meer informatie over het gebruik van anti-muggenmiddelen in het buitenland de richtlijnen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Meer informatie

Wat zegt de wet over icaridine?

Icaridine is binnen de Europese Unie een toegestane insectenafwerende stof. Het mag worden gebruikt als biocide volgens de Europese Biocidenverordening (528/2012/EU) of de Nederlandse ‘Wet en ’.