Toepassing

Zetmeel is een chemische stof afkomstig uit zaden, bollen of knollen van planten van met name aardappelen, maïs, tarwe en tapioca.  

Zetmeel wordt in veel verschillende producten gebruikt. Het zit in producten als papier, speelmais, postzegellijm, behangplaksel of kartonlijm. Zetmeel werkt in deze producten als en zorgt in lijmproducten voor een plakkende werking. Zetmeel wordt ook aan sommige condooms toegevoegd om te zorgen dat ze makkelijker afrollen. Ook wordt het soms in persoonlijke verzorgingsproducten als deodorant gebruikt. 

Zetmeel zit ook in voeding als brood, pasta, rijst, bananen, aardappelen, volkorenproducten en peulvruchten. Zetmeel bestaat uit koolhydraten. Dit zijn voedingsstoffen die energie leveren aan het lichaam. Zetmeel kan ook  in een bepaalde vorm in voedingsmiddelen gebruikt worden. Bijvoorbeeld als bindmiddel in soepen, sausen of pudding. Op het etiket zijn de vormen van zetmeel te herkennen aan de 1404 tot en met 1452. 

Actuele stand van zaken

Er is geen wettelijk maximum voor zetmeel vastgelegd in richtlijnen. Het is aan de producent om te beoordelen of een gebruikt percentage is. 

Risicotoelichting

Bij zijn producten met zetmeel erin veilig te gebruiken voor zowel baby’s, kinderen als volwassenen.