In het kort

Zetmeel is een stof afkomstig uit zaden, bollen of knollen van planten, met name aardappelen, maïs, tarwe en tapioca. Zetmeel wordt in veel verschillende consumentenproducten gebruikt. Bij zijn producten met zetmeel .

Waarom zit deze stof in producten?

Zetmeel wordt gebruikt in producten als papier, speelmais, postzegellijm, behangplaksel of kartonlijm. Zetmeel werkt in deze producten als en zorgt in lijmproducten voor de plakkende werking. Zetmeel wordt ook soms aan condooms toegevoegd om te zorgen dat ze makkelijker afrollen. Daarnaast zit het soms in persoonlijke verzorgingsproducten, zoals deodorant

Zetmeel zit ook in voeding als brood, pasta, rijst, bananen, aardappelen, volkorenproducten en peulvruchten. Zetmeel bestaat uit koolhydraten. Dit zijn voedingsstoffen die energie leveren aan het lichaam. Zetmeel kan ook in een bepaalde vorm worden toegevoegd aan voedingsmiddelen, bijvoorbeeld als bindmiddel in soepen, sauzen of pudding. Op het etiket is zetmeel te herkennen aan de 1404 tot en met 1452. 

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met zetmeel veilig.

Meer informatie

Wat zegt de wet over zetmeel?

Er is geen wettelijke maximum hoeveelheid voor zetmeel vastgelegd in richtlijnen. Het is aan de producent om te beoordelen of een gebruikte hoeveelheid veilig is.