Toepassing

Talk is een dat in de natuur voorkomt. Het bestaat uit waterstofhoudend magnesiumsilicaat. Het zit in talklagen in de aarde. Via mijnen wordt het uit de grond gehaald. Talk wordt soms ook wel speksteen genoemd. Het zit meestal als poedervorm in producten. Bijvoorbeeld in talkpoeder voor baby’s, deodorant, voetpoeder, huidkalmeringsproducten en

Talkpoeder absorbeert vocht en vermindert wrijving. Daarnaast heeft het een verkoelende werking. Een laagje talk op je huid neemt lichaamsvocht (zweet) op en beschermt je huid tegen huidirritatie en jeuk. Het wordt vaak bij baby’tjes gebruikt om luieruitslag te voorkomen. Ook kan het bijvoorbeeld verzachtend werken bij irritatie na het scheren en voorkomt het voetblaren. Het zit in cosmetica, vaak in combinatie met een kleurpigment, omdat het de huid een poederachtige uitstraling geeft. In kleinere hoeveelheden werkt het in cosmetica als .   

Talk kan als anti-klontermiddel in voedsel zitten, zoals kaas, kruiden, melkpoeder, snoep of voedingssupplementen. Op het etiket staat dan het E-nummer E553b. Onder dit E-nummer mag het ook gebruikt worden als gewasbehandeling op onder andere druiven. Het gaat dan de ontwikkeling van bladschimmels tegen.  

Actuele stand van zaken

Wat zegt de wet?

Importeurs en producenten van talkpoeder, en producenten die talkpoeder gebruiken in hun producten, moeten voldoen aan de REACH Verordening (1907/2006/EG). Dit is de Europese verordening voor het gebruik van chemische stoffen. Ook moeten producenten van talkhoudende cosmetica voldoen aan de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG). Voedselproducenten moeten voldoen aan Verordening (1333/2008/EG), de Europese verordening voor levensmiddelenadditieven. Boeren en telers moeten voldoen aan de verordening (1107/2009/EU). 

Wat speelt er in het nieuws?

Er is onrust over asbest in cosmetische producten met talk erin, zoals oogschaduw en talkpoeder. Kijk voor meer informatie op de productpagina van talkpoeder.

Risicotoelichting

Talkpoeder is te gebruiken. Let er wel op dat je talkpoeder niet inademt. Dit is belangrijk om ademhalingsklachten te voorkomen. Houd talkpoeder daarom verwijderd van de neus en mond. Bewaar talkpoeder buiten bereik van kinderen.