In het kort.
Talk is een dat in de natuur voorkomt. Het bestaat uit waterstofhoudend magnesiumsilicaat. Het zit in talklagen in de aarde. Via mijnen wordt het uit de grond gehaald. Talk wordt soms ook wel speksteen genoemd. Het zit meestal als poedervorm in producten. Bijvoorbeeld in talkpoeder, deodorant, voetpoeder, huidkalmeringsproducten en . Ook kan talk voorkomen in ballonnen en kinderschmink.
Waarom zit deze stof in producten?.
Talkpoeder absorbeert vocht en vermindert wrijving. Daarnaast heeft het een verkoelende werking. Een laagje talk op je huid neemt lichaamsvocht (zweet) op en beschermt je huid tegen huidirritatie en jeuk. Je kunt het bij baby’s gebruiken om luieruitslag te voorkomen. Ook kan het verzachtend werken bij irritatie na het scheren en voorkomt het voetblaren. Talk zit in cosmetica, omdat het de huid een poederachtige uitstraling geeft. In kleinere hoeveelheden werkt het in cosmetica als .
Talk kan als anti-klontermiddel in voedsel zitten, zoals kaas, kruiden, melkpoeder, snoep of voedingssupplementen. Op het etiket staat dan het E-nummer E553b. Onder dit E-nummer mag het ook gebruikt worden als gewasbehandeling op bijvoorbeeld druiven. Het gaat dan de ontwikkeling van bladschimmels tegen.
Is deze stof veilig?.
Talkpoeder is zolang je het op de huid strooit en niet binnenkrijgt. Let er op dat je talkpoeder niet inademt. Als je teveel talkpoeder inademt, kun je last krijgen van je ademhaling. Houd talkpoeder daarom verwijderd van de neus en mond. Bewaar talkpoeder buiten bereik van kinderen. Zorg daarnaast dat je talkpoeder niet op een open wond of zwaar beschadigde huid strooit. Op die manier kan talkpoeder alsnog via de huid in je lichaam terechtkomen.
Meer informatie.
Wat zegt de wet over talk?
Importeurs en producenten van talkpoeder, en producenten die talkpoeder gebruiken in hun producten, moeten voldoen aan de REACH Verordening (1907/2006/EG). Dit is de Europese verordening voor het gebruik van chemische stoffen. Ook moeten producenten van talkhoudende cosmetica voldoen aan de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG). Voedselproducenten moeten voldoen aan Verordening (1333/2008/EG), de Europese verordening voor levensmiddelenadditieven. Boeren en telers moeten voldoen aan de verordening (1107/2009/EU).
Wat speelt er in het nieuws?
Er is in 2018 onrust geweest over asbest in cosmetische producten met talk erin, zoals oogschaduw en talkpoeder. Kijk voor meer informatie op de productpagina van talkpoeder.