In het kort

Natriumcarbonaat zit in was- en schoonmaakmiddelen en als en . Ook kun je zuiver natriumcarbonaat gebruiken om schoon te maken. Bij zijn producten met natriumcarbonaat .

Waarom zit deze stof in producten?

Natriumcarbonaat zit in producten om te zorgen voor een geschikte en om water te ontharden. Het gaat in deze producten altijd om een kleine hoeveelheid natriumcarbonaat. Natriumcarbonaat zit vooral in was- en schoonmaakmiddelen. Voorbeelden zijn ontsmettingsmiddelen voor zwembadwater en allesreiniger. Natriumcarbonaat kan ook in cosmeticaproducten zitten.

Er zijn ook producten met zuiver natriumcarbonaat, beter bekend als kristalsoda of schoonmaaksoda. Deze producten gebruik je om schoon te maken.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met natriumcarbonaat veilig.

In cosmetica en was- en schoonmaakmiddelen zit natriumcarbonaat om de pH-waarde te regelen of water te ontharden. In deze producten is de concentratie natriumcarbonaat heel laag, daarom zijn er geen op irritaties bij natriumcarbonaat in cosmetica en was- en schoonmaakmiddelen.

(Kristal)soda is zuiver natriumcarbonaat en is een schoonmaakmiddel. Zuiver natriumcarbonaat kan irritaties veroorzaken. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat je kristalsoda niet inslikt of in je ogen krijgt. Als je langere tijd kristalsoda op je huid krijgt, kan je huid geïrriteerd raken. Het is daarom goed om je handen af te spoelen na het gebruik van zuiver natriumcarbonaat. Als je toch kristalsoda in je ogen krijgt, is het belangrijk om je ogen goed uit te spoelen met water. Op het internet lees je soms dat je kristalsoda kunt gebruiken om wonden schoon te maken of tegen huidontstekingen. Artsen raden dit af, omdat dit de kans op infectie vergroot en zorgt dat de wond minder snel geneest.

Meer informatie

Wat is het verschil tussen (kristal)soda en baking soda?

Kristalsoda is zuiver natriumcarbonaat en kun je gebruiken om schoon te maken. Baking soda is natriumbicarbonaat, dus net een andere stof. Baking soda kun je gebruiken om schoon te maken, maar je kunt het ook gebruiken bij het bakken of koken.

In levensmiddelen kan baking soda zitten als , antiklontermiddel of om het product te laten rijzen. Op het etiket is baking soda te herkennen aan het E-nummer E500.

Het verschil tussen natriumcarbonaat en natriumbicarbonaat is de hoeveelheid zuur die ze kunnen wegvangen. Natriumcarbonaat kan meer zuur wegvangen dan natriumbicarbonaat en is daarom sterker. Dit is ook de reden dat natriumbicarbonaat (baking soda) in voedsel zit en natriumcarbonaat (kristalsoda) niet.