In het kort

Natriumcarbonaat wordt gebruikt in wasmiddelen, schoonmaakmiddelen en . Het zorgt ervoor dat de goed blijft en verminderd de hoeveelheid kalk in water. Ook kun je zuiver natriumcarbonaat gebruiken om schoon te maken. Bij zijn producten met natriumcarbonaat .

Waarom zit deze stof in producten?

Natriumcarbonaat zit in producten om te zorgen voor een goede pH-waarde en om kalk uit water te halen (water ontharden). Het gaat in deze producten altijd om een kleine hoeveelheid natriumcarbonaat. Natriumcarbonaat zit vooral in wasmiddelenen schoonmaakmiddelen, zoals bijvoorbeeld ontsmettingsmiddelen voor zwembadwater en allesreiniger. Door de pH te reguleren kunnen deze producten beter hun werk doen. Natriumcarbonaat kan ook in cosmeticaproducten zitten.

Er zijn ook producten met zuiver natriumcarbonaat. Dit heet ook welkristalsoda of schoonmaaksoda. Deze producten gebruik je om schoon te maken.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met natriumcarbonaat veilig.

In cosmetica en wasmiddelen en schoonmaakmiddelen is de concentratie natriumcarbonaat heel laag, daarom zijn er geen op irritaties.

(Kristal)soda is een zuivere vorm van natriumcarbonaat en wordt gebruikt als schoonmaakmiddel. Zuiver natriumcarbonaat kan wel irritaties veroorzaken. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat je kristalsoda niet inslikt of in je ogen krijgt. Als je langere tijd kristalsoda op je huid krijgt, kan je huid geïrriteerd raken. Het is daarom goed om je handen af te spoelen na het gebruik van kristalsoda. Als je toch kristalsoda in je ogen krijgt, is het belangrijk om je ogen goed uit te spoelen met water. Op het internet lees je soms dat je kristalsoda kunt gebruiken om wonden schoon te maken of tegen huidontstekingen. Artsen raden dit af, omdat dit de kans op infectie vergroot en zorgt dat de wond minder snel geneest.

Meer informatie

Wat is het verschil tussen (kristal)soda en baking soda?

Kristalsoda (of schoonmaaksoda) is zuiver natriumcarbonaat en kun je gebruiken om schoon te maken. Baking soda is natriumbicarbonaat, dus net een andere stof. Baking soda kun je gebruiken om schoon te maken, maar je kunt het ook gebruiken bij het bakken of koken.

In voedingsmiddelen kan baking soda zitten als , antiklontermiddel of om het product te laten rijzen. Op het etiket is baking soda te herkennen aan het E-nummer E500.

Natriumcarbonaat is krachtiger dan natriumbicarbonaat.