In het kort

Polyacrylamide is een . Het is vaak het hoofdbestanddeel van speelslijm en het zit soms in persoonlijke verzorgingsproducten. Daarnaast wordt polyacrylamide gebruikt bij de productie van papier. Producten met polyacrylamide zijn bij .

Waarom zit deze stof in producten?

Polyacrylamide is een synthetische , die gevormd wordt door acrylamide moleculen chemisch aan elkaar te koppelen. De stof heeft meerdere eigenschappen en komt in verschillende producten voor. Zo werkt het onder andere als en verdikkingsmiddel en is het vaak het hoofdbestanddeel van speelslijm. Bij de productie van papier wordt polyacrylamide gebruikt als hulpstof om vezels en in papier te hechten. Daarnaast zit het soms in persoonlijke verzorgingsproducten. Bijvoorbeeld als verdikkingsmiddel in gezichtscrème of als fixeermiddel in haarlak.

Is deze stof veilig?

Producten met polyacrylamide zijn bij normaal gebruik veilig te gebruiken.

Meer informatie

Blootstelling aan acrylamide

Polyacrylamide is op zichzelf geen gevaarlijke stof, maar tijdens de productie van deze stof is er altijd een klein overblijfsel van de acrylamide moleculen die niet polymeriseren (chemisch gekoppeld worden). Polyacrylamide is dus altijd een klein beetje vervuild met acrylamide. Studies met dierproeven tonen aan dat acrylamide kanker, en schade aan het zenuwstelsel en de hersenen kan veroorzaken. Daarom bestaan er zorgen over de blootstelling aan acrylamide in producten.

De hoeveelheid acrylamide die als vervuiling in polyacrylamide mag zitten is erg laag, namelijk maximaal 0,1%. De blootstelling aan acrylamide uit consumentenproducten, zoals speelslijm, is dus beperkt.

Acrylamide in cosmetica

In de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG) is de maximale hoeveelheid acrylamide, die als vervuiling in cosmetische producten mag achterblijven, vastgesteld. In producten die je op het lichaam aanbrengt en niet uitspoelt of afveegt mag maximaal 0,1 acrylamide zitten. Voor alle overige producten mag er maximaal 0,5 ppm acrylamide zitten. Bij deze hoeveelheden zijn persoonlijke verzorgingsproducten veilig te gebruiken en dragen ze maar zeer beperkt bij aan de totale blootstelling aan acrylamide.

Acrylamide in ons voedsel

Acrylamide krijg je ook binnen via voedsel. Deze stof kan namelijk ontstaan bij het verhitten van zetmeelrijke voedingsmiddelen. Het komt voor in bijvoorbeeld chips en patat. Op de website van het Voedingscentrum vind je meer informatie over de voedingsmiddelen waar acrylamide in voor kan komen en hoe je de hoeveelheid acrylamide die je via voedsel binnenkrijgt kunt verminderen.