In het kort

Polyacrylamide is een . Het is vaak het hoofdbestanddeel van speelslijm en het zit soms in persoonlijke verzorgingsproducten. Daarnaast wordt polyacrylamide gebruikt bij de productie van papier. Producten met polyacrylamide zijn bij .

Waarom zit deze stof in producten?

Polyacrylamide heeft verschillende eigenschappen en wordt in veel producten gebruikt. Het werkt bijvoorbeeld als en verdikkingsmiddel en is vaak het hoofdbestanddeel van speelslijm. Bij het maken van papier helpt polyacrylamide om vezels en te binden. Ook zit het soms in verzorgingsproducten, zoals gezichtscrème en haarlak.

Polyacrylamide is een . Het is een die wordt gemaakt door acrylamide moleculen aan elkaar te koppelen.

Is deze stof veilig?

Producten met polyacrylamide zijn bij normaal gebruik veilig te gebruiken.

Meer informatie

Blootstelling aan acrylamide

Polyacrylamide is op zichzelf geen gevaarlijke stof, maar tijdens de productie van deze stof is er altijd een klein overblijfsel van de acrylamide moleculen die niet polymeriseren (chemisch gekoppeld worden). Polyacrylamide is dus altijd een klein beetje vervuild met acrylamide. Studies met dierproeven tonen aan dat acrylamide kanker, en schade aan het zenuwstelsel en de hersenen kan veroorzaken. Daarom bestaan er zorgen over de blootstelling aan acrylamide in producten.

De hoeveelheid acrylamide die als vervuiling in polyacrylamide mag zitten is erg laag, namelijk maximaal 0,1% en in de praktijk is het vaak nog veel lager. De blootstelling aan acrylamide uit consumentenproducten en speelgoed, zoals speelslijm, is dus beperkt.

Acrylamide in cosmetica

In de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG) is de maximale hoeveelheid acrylamide, die als vervuiling in cosmetische producten mag achterblijven, vastgesteld. In producten die je op het lichaam aanbrengt en niet uitspoelt of afveegt mag maximaal 0,1 acrylamide zitten. Voor alle overige producten mag er maximaal 0,5 ppm acrylamide zitten. Bij deze hoeveelheden zijn persoonlijke verzorgingsproducten veilig te gebruiken en dragen ze maar zeer beperkt bij aan de totale blootstelling aan acrylamide.

Acrylamide in ons voedsel

Acrylamide krijg je ook binnen via voedsel. Deze stof kan namelijk ontstaan bij het verhitten van zetmeelrijke voedingsmiddelen. Het komt voor in bijvoorbeeld chips en patat. Op de website van het Voedingscentrum vind je meer informatie over de voedingsmiddelen waar acrylamide in voor kan komen en hoe je de hoeveelheid acrylamide die je via voedsel binnenkrijgt kunt verminderen.