In het kort

Lijnzaadolie is een plantaardige olie die uit de zaden van olievlas komt. Lijnzaadolie zit in veel verschillende producten. Bij zijn producten met lijnzaadolie .

Waarom zit deze stof in producten?

Lijnzaadolie wordt gebruikt voor het maken van bepaalde schoonmaakmiddelen, zeep of haarverzorgingsproducten, vaak als (een middel om iets te mengen) of . In aanmaakblokjes wordt lijnzaadolie soms gebruikt als brandstof. Lijnzaadolie die geschikt is voor consumptie kan worden gebruikt in de keuken, voor bijvoorbeeld een saladedressing of saus.

Lijnzaadolie wordt ook puur gebruikt, voor het behandelen van houten objecten zoals een houten tuinschuur, schutting of houten deuren. Het product heet dan gekookte lijnolie. Gekookte lijnolie beschermt het hout tegen indringing van vocht en zorgt ervoor dat hout minder snel gaat rotten. Ook gaat lijnolie het uitdrogen van hout tegen. Gekookte lijnolie is niet geschikt om te eten, omdat deze olie een extra behandeling heeft ondergaan en er mogelijk extra stoffen aan zijn toegevoegd. Lijnolie zit ook in sommige soorten verf als .

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met lijnzaadolie veilig.