In het kort

Dihydroxyaceton, ook wel DHA genoemd, is een stof die voorkomt in zelfbruiners en haarverf. Het zorgt voor de bruine kleur van je huid of haar. Bij zijn producten met DHA .

Waarom zit deze stof in producten?

DHA zit in bijna alle zelfbruiners en soms in haarverf. DHA reageert met de , de bouwstenen van , in de bovenste laag van je huid of haar. Hierbij worden gekleurde melanoidines gevormd. Melanoidines zijn die je huid of haar de bruine kleur geven. Aangezien deze melanoidines binden aan de aminozuren in je huid en haar, is het niet mogelijk om de bruine kleur eraf te wassen. Na een tijdje vervaagt de bruine kleur doordat deze eraf slijt.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met DHA veilig.

Meer informatie

Wat zegt de wet over DHA?

Het onafhankelijk wetenschappelijk comité dat de Europese Commissie adviseert over de veiligheid van stoffen in persoonlijke verzorgingsproducten (SCCS) heeft de stof DHA beoordeeld voor gebruik in zelfbruiners en haarverf. Het comité heeft bepaald dat er maximaal 10% van de stof in zelfbruiners en maximaal 6,25% in haarverf mag zitten. Hierbij is er rekening mee gehouden dat je beide producten tegelijkertijd veilig kunt gebruiken. Vanaf januari 2022 is dit overgenomen in de Europese cosmeticaverordening (1223/2009/EG).