Toepassing

SAP staat voor super absorberend . Een polymeer is een chemische verbinding die uit een lange reeks van dezelfde moleculen bestaat. Een enkel molecuul in een polymeer, oftewel een bouwsteen in de keten, wordt ook wel een monomeer genoemd. 

SAP zit als poeder of korrels in onder meer luiers en maandverband en heeft een hoog absorberend vermogen. Bij opname van vocht verandert het poeder of de korrel in een gelachtig materiaal. De stof kan tot wel 300 keer zijn eigen gewicht aan vocht opnemen en vasthouden. Ook onder druk kan het water niet meer vrijkomen uit de gel. Het beste absorbeert SAP zuiver water. Hoe meer zouten in het water (zoals in urine of bloed het geval is), hoe minder vocht het SAP kan opnemen. 

Een SAP is een polymeer waarvoor als monomeer meestal acrylzuur wordt gebruikt. De meest voorkomende SAP in maandverband en luiers is dus polyacrylaat. Naast acrylzuur worden onder andere ook polymeren bijvoorbeeld op basis van acrylamide toegepast (polyacrylamide) en in het verleden ook wel polymeren als polyvinylalcohol en polyethyleenoxide.

Risicotoelichting

Producten gemaakt van SAP zijn bij om te gebruiken voor baby’s, kinderen en volwassenen. Als je wilt weten of SAP voorkomt in een specifiek product, bekijk dan het label of vraag het na bij de leverancier van het product.