In het kort

Sodium Polyacrylate is een super absorberend (SAP). Deze stof kan goed vocht opnemen en vasthouden. Het is daarom ook vaak in luiers en maandverband. SAP kan ook voorkomen als in gezichtscrème. Producten gemaakt van SAP zijn te gebruiken.

Waarom zit deze stof in producten?

SAP staat voor super absorberend polymeer. Super absorberend betekent dat SAP goed vocht opneemt. De stof kan tot wel 300 keer zijn eigen gewicht aan vocht opnemen en vasthouden. SAP zit als poeder of korrels in luiers en maandverband. Als SAP vocht opneemt, dan verandert het poeder of de korrel in een gelachtig materiaal. Onder druk kan het water niet meer vrijkomen uit de gel. SAP kan het beste zuiver water opnemen. Hoe meer zouten er in het water zitten, zoals bij bloed of urine, hoe minder vocht het SAP kan opnemen.

SAP bestaat vaak uit acrylzuur. De meest voorkomende SAP in maandverband en luiers is polyacrylaat. Naast acrylzuur kan een SAP ook bestaan uit acrylamide (polyacrylamide). Vroeger kon een SAP ook bestaan uit (polyvinylalcohol) of ethyleenoxide (polyethyleenoxide). De SAP polyacrylamide zit als verdikkingsmiddel in gezichtscrème.

Is deze stof veilig?

Producten gemaakt van SAP zijn bij veilig te gebruiken voor baby’s, kinderen en volwassenen.