In het kort

Maismeel wordt gemaakt door maiskorrels te vermalen tot meel. Van maismeel kunnen voedselproducten, zoals brood, worden gemaakt. Maismeel wordt ook gebruikt om speelmais van te maken. Bij zijn producten met maismeel .

Waarom zit deze stof in producten?

Maismeel is meel van maiskorrels. Het is lang houdbaar. Van maismeel wordt onder andere voedsel gemaakt, zoals tortilla's, brood, chips en taco’s. Maismeel zit ook in speelmais, omdat het een veilig materiaal is.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met maismeel veilig voor zowel baby's, kinderen als volwassenen.

Meer informatie

Wat is het verschil tussen maismeel en maiszetmeel?

Maismeel wordt gemaakt door de hele maiskorrel te vermalen. Maiszetmeel (ook wel bekend als maizena) wordt gemaakt van alleen het zetmeel uit de maiskorrel. Maiszetmeel bevat daardoor geen en vetten.

Mogelijke vervuiling 

Bepaalde schimmels, die kunnen groeien op gewassen zoals granen en mais, maken schimmelgifstoffen (mycotoxines) aan. Mais kan daardoor vervuild zijn met schimmelgifstoffen, die in grote hoeveelheden schadelijk zijn voor je gezondheid. Daarom is in de Europese wetgeving van verschillende schimmelgifstoffen vastgelegd hoeveel je ervan mag binnenkrijgen. Producten worden goed gecontroleerd op schimmelgifstoffen. Het voor de gezondheid is daarom erg klein. Wil je meer weten over schimmelgifstoffen in voedsel? Kijk dan op de website van het Voedingscentrum.