In het kort

Fipronil doodt parasieten en zit daarom in anti-vlooienmiddelen. Bij zijn producten met fipronil . Fipronil kan de slijmvliezen, de huid en de ogen irriteren. Vermijd daarom direct contact met fipronil. Als je gevoelig bent voor fipronil, kun je een allergische reactie krijgen na contact met de huid. Houd producten met fipronil buiten het zicht en bereik van kinderen.

Waarom zit deze stof in producten?

Fipronil zit in diergeneesmiddelen om vlooien, teken (en ook mijten) bij katten en honden te bestrijden. Je kan bijvoorbeeld druppels aanbrengen op de huid van je huisdier (spot-on genoemd) of sprays met fipronil gebruiken. Bij bijvoorbeeld varkens, kippen en koeien mag fipronil niet gebruikt worden. Mensen zouden anders door het eten van vlees en eieren fipronil binnen kunnen krijgen.

Bij het bestrijden van kakkerlakken gebruiken professionele bedrijven in ongediertebestrijding middelen ( ) met fipronil. Vroeger was het ook toegelaten als gewasbeschermingsmiddel om zaden te beschermen tegen insecten. Tegenwoordig is er in Nederland geen gewasbeschermingsmiddel meer te koop waarin fipronil zit.  

Is deze stof veilig?

Fipronil kan de slijmvliezen, de huid en de ogen irriteren. Direct contact met fipronil moet je dan ook vermijden. Je mag daarom niet roken, eten of drinken terwijl je met producten met fipronil erin werkt. Was je handen na gebruik van deze producten. Sommige mensen zijn gevoelig voor fipronil en kunnen allergische reacties krijgen na contact met de huid. Als je weet dat je allergisch bent voor fipronil, kies dan voor een product zonder fipronil. Bij normaal gebruik zijn producten met fipronil veilig. Gebruik een product wel altijd volgens de gebruiksaanwijzing.

Heb je je hond of kat aan anti-vlooienbehandeling gegeven met een product met fipronil? Zorg dan dat je je huisdier niet aait totdat de behandelde plek droog en niet meer zichtbaar is. Slaap ook niet met je huisdier in één bed als je deze net behandeld hebt. Lees altijd de bijsluiter voor instructies. Als je een spray gebruikt, is er een kans dat je het inademt. Gebruik een spray daarom alleen buiten of in een goed geventileerde ruimte. Spray van je af, adem de spray niet in en gebruik ook handschoenen.

Houd producten met fipronil altijd buiten het zicht en bereik van kinderen. Jonge kinderen stoppen vaak van alles in hun mond en kunnen het zo per ongeluk binnenkrijgen. Ook zijn zij gevoeliger voor fipronil door hun lagere lichaams-gewicht.

Meer informatie

Fipronil in het nieuws

Fipronil is niet toegelaten als diergeneesmiddel voor dieren waarvan het vlees of de eieren door mensen worden gegeten. In 2017 vond de fipronilcrisis plaats: een voedselschandaal. Producten met fipronil werden illegaal gebruikt in kippenstallen om bloedluis te bestrijden. Daarom zat er fipronil in de eieren en kippen uit deze stallen. Eieren werden vernietigd en kippen geruimd.

Wat zegt de wet over fipronil?

In de Europese en daarmee ook Nederlandse wetgeving (Verordening (EU) 2019/6) staat dat de producent van een diergeneesmiddel moet kunnen laten zien dat het product werkzaam is en geen gevaar oplevert voor de gezondheid van de mens, dier en omgeving, wanneer het gebruikt wordt volgens de voorschriften. Het Bureau Diergeneesmiddelen coördineert de toelating. Fipronil mag niet worden gebruikt als diergeneesmiddel bij bijvoorbeeld koeien, varkens en kippen. Mensen zouden anders door het eten van vlees en eieren fipronil binnen kunnen krijgen.

Voordat biociden met fipronil mogen worden verkocht, moeten ze toegelaten zijn door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden ( ) en aan een groot aantal eisen voldoen. Deze eisen gaan over zowel de veiligheid van de gebruiker en het milieu als over de werkzaamheid van de middelen. De eisen voor biociden zijn vastgelegd in de Europese Biocidenverordening (528/2012/EU). Alle landen in de Europese Unie moeten ervoor zorgen dat deze eisen nageleefd worden.

Producenten en importeurs moeten ervoor zorgen dat producten met fipronil die op de markt komen veilig zijn. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op de naleving van de wettelijke eisen door producenten en importeurs.