Kinderen

Hoe kan je kind zorgeloos kliederen, spetteren en badderen?

Kinderen komen in hun jonge leven al met behoorlijk wat chemische stoffen in aanraking. Want die zitten in verzorgingsproducten als zeep, shampoo en zonnebrandcrème. Ook speelgoed bevat meer chemische stoffen dan je denkt. Gelukkig zijn de Europese regels zo streng, dat je ervan uit kunt gaan dat deze producten zijn voor je kind als je ze normaal gebruikt.

Strenge EU-regels

Binnen de Europese Unie gelden strenge regels voor alle producten met chemische stoffen, en dus ook voor kinderspeelgoed. Voor producten die bestemd zijn voor kinderen onder 3 jaar zijn de regels soms zelfs extra streng. Terecht: kinderen zijn nog in de groei en hun organen moeten zich nog ontwikkelen. Daarom is bescherming tegen bepaalde chemische stoffen belangrijk. Bovendien steken jonge kinderen nog van alles in hun mond.

Belangrijke tips als je kinderen hebt

Dit kun je doen om te voorkomen dat je kind in aanraking komt met ongewenste chemische stoffen:

  • Wees voorzichtig met weekmakersWeekmakers zitten in plastic en rubber speelgoed, om het soepel en buigbaar te maken. Bij zijn weekmakers veilig. Toch zijn er aanwijzingen dat baby’s en jonge kinderen niet goed tegen hoge concentraties weekmakers kunnen. Laat je kindje daarom niet op zachte plastic producten sabbelen die daar niet voor bedoeld zijn.
  • Gebruik producten zoals ze bedoeld zijn. Laat je kind bijvoorbeeld niet met scheerschuim spelen of zelf slijm maken met lenzenvloeistof. Lees de gebruiksaanwijzing van een product en hou je eraan.
  • Berg alledaagse producten die niet bedoeld zijn om mee te spelen, goed op. Denk bijvoorbeeld aan schoonmaakmiddelen, batterijen en . Kinderen zijn nieuwsgierig en stoppen snel iets in hun mond. Bij dit soort producten kan dat gevaarlijk zijn. Zorg er daarom voor dat je kind er niet bij kan.
  • Beperk blootstelling aan huisstof. Baby's en kinderen spelen veel op de grond. Hierdoor kunnen ze huisstof binnenkrijgen. In huisstof kunnen stoffen als bisfenol A, vlamvertragers en weekmakers zitten.
  • Let goed op als je online speelgoed koopt. Als je online iets koopt, is het moeilijk om te bepalen waar het vandaan komt. Je weet dan niet zeker of het aan de Europese regels voldoet. Wees kritisch: ook als je bij een Nederlandse webshop bestelt, kan het product van buiten de EU komen. Als je zeker wilt zijn over de herkomst, koop dan bij een fysieke winkel en kijk op de verpakking. Staat er een CE-markering op? Dan weet je dat het product volgens de producent voldoet aan de Europese regels.

Waarzitwatin helpt je verder met betrouwbare informatie over producten en stoffen waar je meer over wilt weten. Zo kun je zelf een bewuste keuze maken of je een product wel of niet wilt gebruiken.