Relevant voor

Toepassing

Latex is een witte vloeistof, een mengsel van rubberdeeltjes in water. De vloeistof kun je verwerken tot rubber. De verdere bewerking van rubber hangt af van de gewenste eigenschappen; rubber heeft dan ook zeer veel toepassingen. Rubber zit in banken, stoelen, kussens, matrassen, laarzen en fietsbanden en fopspenen, maar ook elastiekjes zijn van rubber. Rubber zorgt voor veerkracht, zodat je aangenaam kunt zitten en je laarzen soepel zijn.

Actuele stand van zaken

Natuurlijk rubber wordt gehaald uit de rubberboom: Hevea Brasiliensis. Synthetisch rubber is afkomstig uit aardolie. Natuurlijk rubber is een mengsel van vele honderden natuurlijke rubberdeeltjes en eiwitten. Deze eiwitten kunnen een (huid-)allergie veroorzaken. Sommige mensen zijn allergisch voor natuurlijk rubber . Daarom wordt bijvoorbeeld voor handschoenen voor chirurgie, synthetisch rubber gebruikt.

Natuurlijk rubber is veel sterker, maar aan de andere kant veroudert het ook sneller dan synthetisch rubber en dan kunnen er bijvoorbeeld stukjes afbreken. Of denk aan een oud elastiekje; dat is soms hard en brokkelig.

Risico toelichting

Producten met latex erin zijn bij om te gebruiken voor baby’s, kinderen en volwassenen. Sommige mensen zijn allergisch voor natuurlijk rubber. Zij reageren op rubber in een product en krijgen last van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen en hebben een zogenoemde . Als je een contactallergie voor natuurlijk rubber hebt, kun je beter kiezen voor een product gemaakt van synthetisch rubber. Op het etiket van het product vind je een overzicht van de ingrediënten.