Relevant voor

Toepassing

Kathon is een merknaam. Het is een mengsel van twee isothiazolinonen, namelijk methylisothiazolinon (MI of MIT) en chloormethylisothiazolinon (CMI) en is een tegen - en bacteriegroei. Het voordeel van conserveermiddel is dat een product langer goed blijft.

Actuele stand van zaken

Kathon is een veelgebruikt conserveermiddel in consumentenproducten, waaronder in en in verven. De gebruikte hoeveelheden in de producten zijn klein. In cosmetica zijn producenten van Kathon overgestapt naar het gebruik met MI, omdat Kathon veel klachten gaf bij mensen. In alle bekeken latexverven zaten isothiazolinonen, meestal Kathon. De etiketten en veiligheidsinformatiebladen maken de aanwezigheid van de chemische stoffen kenbaar.

Van isothiazolinonen is bekend dat de stoffen een sensibiliserende eigenschap hebben. Het kan leiden tot allergisch eczeem bij huidcontact. Als de blootstelling aan isothiazolinonen herhaaldelijk gebeurt, kan je overgevoelig worden voor isothiazolinonen. In dat geval ben je allergisch geworden voor isothiazolinonen.


Risico toelichting

De gebruikte hoeveelheden Kathon is laag in consumentenproducten. Het op huidaandoeningen is daarom ook klein. Toch kunnen mensen bij herhaaldelijk huidcontact toch overgevoelig raken. Het is aan te bevelen om huidcontact van consumentenproducten met isothiazolinonen, en dus ook Kathon, te beperken waar mogelijk. Bij het schilderen kun je bijvoorbeeld lange mouwen en handschoenen dragen. Eventueel gemorste verf verwijderen met water.

Sommige mensen zijn allergisch voor Kathon. Zij reageren op Kathon in een product en krijgen last van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen en hebben een zogenoemde . Als je een contactallergie voor Kathon hebt, kun je beter kiezen voor een product zonder Kathon. Op het etiket van het product vind je een overzicht van de ingrediënten